Srbija

POČEO TROPSKI TALAS U SRBIJI: Vrelina stiže iz Afrike – UV zračenje visoko, petak “najpakleniji”

108960_vrucina-u-beogradu1_f

 

U SRBIJI će danas biti pretežno sunčano i veoma toplo vreme, samo na istoku Srbije i u planinskim predelima tek ponegde je moguć kratkotrajni pljusak sa grmljavinom. Najniža temperatura iznosiće od 15 do 20, najviša dnevna od 31 do 34 stepena, a istovremeno počinje talas sa veoma toplim danima i tropskim noćima.

 

[ads1]

 

 

Danas će u Srbiji duvati slab, promenljiv vetar.

Vremenska prognoza za Beograd

I u Beogradu će danas biti pretežno sunčano i veoma toplo, sa najnižom temperaturom oko 20, a najvišom oko 34 stepena.

Vremenska prognoza za naredne dane

Prema izgledima vremena za narednih sedam dana, do ponedeljka, 4. jula, biće pretežno sunčano i veoma toplo vreme u svim krajevima, naročito od srede, 29. juna, kada će maksimalne temperature preći 35 stepeni Celzijusa, a ponegde se očekuju i tropske noći. Uz lokalni razvoj oblačnosti pojava izolovanog pljuska sa grmljavinom očekuje se ponegde u planinskim predelima.

U upozorenju RHMZ-a od jutros ističe se da nas narednih dana očekuje osetno toplije vreme uz porast jutarnjih i dnevnih temperatura.

– Narednih dana osetno toplije uz porast jutarnjih i dnevnih temperatura. U drugoj polovini sedmice veoma toplo sa dnevnom temperaturom u većini mesta i iznad 35°C, a ponegde se očekuju i tropske noći – navodi se u upozorenju RHMZ.

Foto: Printscreen/RHMZ

Čubrilo: Topao talas barem do 3. jula

Meteorolog Marko Čubrilo podsetio je na svojoj Fejsbuk stranici da od danas počinje topao talas, koji će potrajati barem do 3. jula.

– Povremeno će biti izolovanih ali vrlo jakih nestabilnosti, pretežno u sredu i petak posle podne – kaže Čubrilo.

 

– Danas uz pretežno sunčano vreme maksimumi od 28 do 35 stepeni, a zatim još toplije uz maksimume od 29 do 37, a lokalno i oko 38 stepeni u hladu. Vetar će uglavnom biti slab. Atmosfera verovatno neće biti sasvim stabilna, tako da u utorak nad brdsko-planinskim delom regiona može biti izolovanih ali veoma jakih nestabilnosti, dok bi u sredu one mogle biti nešto češće i mogu se javiti nad većim delom regiona, osim na primorju. Proračun za sredu posle podne ima signal za formiranje jake linije pljuskova i nepogoda koja bi se u jugozapadnoj visinskoj struji preko BiH premeštala ka zapadu Srbije i istoku Hrvatske. Svakako bi uz veoma do ekstremno visoke maksimume koji se tih dana očekuju energije u atmosferi bilo više nego dovoljno i tamo gde se nestabilnosti pokrenu mogu za jako kratko vreme prerasti u snažne lokalne nepogode – objašnjava Čubrilo.

Pojave će biti prostorno ograničene i veliki deo regiona će imati suvo vreme, a temperatura vazduha će samo na kratko opadati u zoni nepogoda da bi zatim ponovo odlazila vrlo visoko.

– Vetar će biti pretežno slab, osim u zoni nestabilnosti gde na kratko može biti olujan. Maksimumi od utorka do petka između 33 i 37, lokalno i koji stepen iznad, posebno na severoistoku regiona, samo u četvrtak na zapadu neznatno svežije. Petak ponovo veoma do ekstremno topao, dok zatim stoji signal za novu destabilizaciju atmosfere uz grmljavinske pljuskove i lokalne nepogode – navodi Čubrilo.

Prognostički materijal posle 6. jula ima signal za konkretnije osveženje uz češće pljuskove i period svežijeg vremena bez vrućine, koji bi se mogao produžiti do oko 11. jula.

Visoko UV zračenje

– Ono što je izvesno, pred nama je jak topao talas koji donosi ekstremno visoke maksimume uz visoke iznose UV zračenja jer je sada, neposredno posle letnje dugodnevnice upadni ugao sunčevih zraka vrlo visok. Osim vrelih dana stižu i neugodno tople, tropske noći, posebno ispod 800 metara nadmorske visine, dok je prolazno osveženje moguće oko 3. jula, a neko konkretnije posle 6. jula –  kaže Čubrilo.

 

novosti.rs