Aktuelnosti RS

Planule karte za koncerte etno-grupe Trag u Sjedinjenim Američkim Državama

20160908000036_217280

Banjaluka – Poslije mnogobrojnih turneja po cijeloj Evropi članovi Etno-grupe “Trag” iz Banjaluke spremaju se za značajnu turneju u Sjedinjenim Američkim Državama, na koju kreću za samo nekoliko dana, 16. septembra.

Umjetnici koji svojim glasovima i notama njeguju tradicionalnu muziku, donoseći je kroz savremene forme i izraze, do 2. oktobra održaće sedam koncerata u najznačajnijim gradovima i kulturnim centrima istočnog i centralnog dijela SAD. Turneju će otvoriti 19. septembra koncertom u Filadelfiji. Publika u Patersonu, Njujorku, Akronu, Vašingtonu i Čikagu takođe će imati priliku da čuje srpsku pjesmu.

– Zanimljivo je napomenuti da ćemo 22. septembra u poznatom “Vinedžard theatre” u Njujorku održati humanitarni koncert za izgorjelu crkvu Svetog Save na Menhetnu – rekla je umjetnički rukovodilac “Traga” Valentina Milekić.

Publika je, ponosno priča, već pokazala veliko interesovanje za koncerte “Traga”, pa su karte za neke od koncerata već rezervisane.

– Veliki dio koncerata organizovan je pod pokroviteljstvom i sa blagoslovom Srpske pravoslavne crkve, ali su se u organizaciju uključili i mnogi entuzijasti, udruženja i radnici u oblasti kulture iz dijaspore koji su u ovom vidjeli način ne samo da naše ljude u Americi podsjete na važnost zdravog odnosa prema tradiciji, već i da Amerikancima predstave kulturu i baštinu našeg naroda – dodaje ona.

Američkoj publici “Trag” će se predstaviti muzikom sa oba albuma, “Zvuci Balkana” i “Zavještanje”, kao i novim pjesmama na kojima su radili u prethodne dvije godine.

Za 13 godina rada “Trag” je održao više od 500 koncerata u zemlji i inostranstvu. Nakon pobjede na prestižnom ruskom muzičkom festivalu “Zvučit Moskva” počela je veoma intenzivna saradnja sa Rusijom, pa su u proteklih šest godina održali nekoliko desetina koncerata u najznačajnijim kulturnim centrima Moskve, Petrograda i Slavjanska na Kubani. Ostvarili su i zanimljivu saradnju sa režiserom Emirom Kusturicom na projektima pank opera “Dom za vješanje” i filmski festival “Kustendrof”. Sarađivali su i na pripremi muzike za dokumentarne filmove kakvi su “Dah života” Snježane Brezo, kao i “Stupovi duhovnosti” Mire Lolić-Močević, te na mnogim drugim značajnim projektima iz oblasti kulture.

“Dani Srpske u Srbiji”

Valentina Milekić je i autor scenarija i muzički urednik svečane akademije u okviru manifestacije “Dani Srpske u Srbiji”. Publika će imati priliku da vidi i čuje zanimljiv muzičko-scenski program pod nazivom “Zavještanje” kada će se predstaviti grupa “Trag”, Ženski kamerni hor “Banjalučanke”, gudački kvartet “Palladio”, glumci Narodnog pozorišta RS Radenka Ševa i Goran Jokić, glumci studentskog pozorišta, Kristina Ivanović, i solisti KUD-a “Slavko Mandić”.

A.M. glassrpske.com