Foča

Peščane piramide kod Foče JEDINSTVEN FENOMEN: Umetničko delo čiji su skulptori MRAZ, SUNCE, KIŠA I VETAR

uPBktkqTURBXy81ZDEwNTlhMWM3MGZiZjEzN2UxNTdmNWFhZmQ5MzMxZS5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

BiH, među brojnim prirodnim lepotama, može se pohvaliti i peščanim piramidama kod Foče, kao jedinstvenim geomorfološkim fenomenom, a Turistička organizacija opštine Foča podatkom da je promocija ovog lokaliteta rezultirala porastom broja poseta turista.

Piramide u blizini sela Daničići nastale su višestoljetnom erozijom tla, delovanjem mraza, kiše, vetra i sunca, a slična umetnička dela, čiji je skulptor sama priroda, mogu se videti još samo u Italiji, SAD i Srbiji.

 [ads1]

– Ovo je prirodni fenomen koji svako ko poseti BiH treba da obiđe i vidi. Interesovanje turista iz godine u godinu sve je veće – kaže Ljeposava Đajić, direktorka Turističke organizacije Foča.

Do piramida posetioce sada vode putokazi iz oba pravca, Foče i Miljevine, sagrađene su i pristupne stepenice te postavljena zaštitna ograda.

– Za ljubitelje fotografije sagradili smo i vidikovac, a uz podršku Ministarstva trgovine i turizma RS urađena je i biciklistička staza duga oko 20 kilometara. U junu smo organizovali i promotivnu vožnju čiji su učesnici, osim piramida, obišli i pećinu Ledenjaču, Hram svetog proroka Ilije i vodopad Oteša – dodaje Đajić, piše avaz.

Mitar Ćuskić odrastao je pored piramida koje je narod zvao urve i stolećima prenosio legende o njihovom nastanku.

[ads2]

Veliko nevreme

– Ova priča stara je 250 do 300 godina. Pošao je čovek da kosi livadu, pa stigao u planinu i legao da se odmori. Na potpuno vedrom nebu pojavio se jedan oblačak i začuo se glas: „Ustani, zar nećemo sutra prati Kuta i Daničiće.“ Tada se, kažu, desilo ogromno nevreme gde je došlo do urvanja, rušenja zemlje s ovih naslaga pa su tako nastale piramide – kaže Ćuskić.

On napominje da slične piramide postoje na još tri lokacije u blizini.

blic.rs