Srbija

Pećinski ulaz u obliku mamuta

UŽICE – Potpećka pećina u selu Potpeću između Požege i Užica, koju i ovog proleća pohode mnogi turisti, prepoznatljiva je po najvećem pećinskom ulazu na Balkanu. Visok je 50 metara i litica u koju je taj otvor usađen atraktivnošću spolja privlači pažnju. Međutim, pogled iznutra na ovaj otvor još je neobičniji – liči na ogromnog mamuta, kroz koga spoljna svetlost ulazi u tamu ove pećine.

Taj najznačajniji speleološki objekat jugozapadne Srbije uređen je i istražen, pun stalaktita i stalagmita. Pećinu je istraživao Jovan Cvijić još u 19. veku, a u više navrata Radenko Lazarević sredinom 20. veka. Do njenog vrha sada vode 192 stepenice, kružna staza od ulaska do izlaska ima preko 750 stepenika.

U aktivnom delu pećine nalazi se nakit redak u svetu: tu su heliktiti koji nastaju prkoseći sili zemljine teže. Kapljica vode se u njima ne spušta dole kako gravitacija nalaže, već ide levo ili desno. Imena ukrasima speleolozi su davali maštovito: Samac, Čika Ljuba i njegove mačke, Orao na steni, Snežana i sedam patuljaka… Najveća dvorana je Cvijićeva dvorana, a u donjoj pećini su pronađeni ostaci iz doba neolita, kada je služila kao stanište čoveku.

Turistička organizacija Užica gazduje Potpećkom pećinom, gde su posete moguće tokom sezone koja traje od aprila do novembra. Po rečima direktora TO Užice Bobana Perišića, raste poseta ovoj pećini zahvaljujući postavljenoj turističkoj signalizaciji na obližnjoj magistrali, tako da ju je lane posetilo preko 7.000 ljudi. Atrakcija su ovde i mnogi ribnjaci pastrmke na rečici koja izlazi iz pećine i uz njih restorani u kojima se ova riba služi, a pažnju privlače i lepote sela Potpeće, kao i grnčarija obližnje Zlakuse.

politika.rs