PRAVOSLAVLjE

Patrijarh Porfirije u vaskršnjoj poslanici pozvao na mir i ljubav (VIDEO)

199989
Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije ukazao je u vaskršnjoj poslanici na sveopštu krizu u svijetu, sukobe u Ukrajini i druge konflikte, te pozvao na mir i ljubav, ističući da je svaki rat poraz ljudskog dostojanstva.

U poslanici srpskog patrijarha i svih arhijereja Srpske pravoslavne crkve ističe se da je osjećaj odgovornosti danas posebno naglašen zbog sveopšte krize u svijetu i činjenice da se plamen oružanih sukoba u Ukrajini pridružio onim drugim mjestima na planeti gdje postoji konflikt među državama, narodima i vjerama.

 

[ads1]

 

– Saosjećamo i sastradavamo sa svim pravoslavnim hrišćanima, braćo i sestre, sa svim ljudima ovog sveta, gledajući kako se sukobi na ukrajinskom tlu i širom vaseljene još više produbljuju – navodi se u poslanici, koju je pročitao patrijarh Porfirije.

U poslanici se ističe da smo sazdani kao jedan i jedinstven ljudski rod i pozvani da budemo jedno.

– Stoga se vaskrslom Gospodu molimo da se što prije i bezuslovno uspostavi mir, prestane stradanje i da se svi izbegli vrate u svoje domove. Svaki rat bilo gde i bilo kada proizvodi samo gubitnike i poraz je ljudskog dostojanstva, i sramota svakog čovjeka kao ikone Božje – poručuje se u poslanici.

U poslanici se upozorava da, dok se na mnogim mjestima u svijetu vode bespoštedni ratovi, najviše stradanja podnosi običan čovjek.

– Šta ćemo mi iz topline naših domova reći onima koji su razornom stihijom odvojeni od svojih najbližih i rasuti po tuđini, kako zapevati pashalnu pesmu kada je među nama toliko gladnih i žednih pravde. Neka nas u odgovor na ova pitanja povede sam Hrist, čije carstvo nije od ovog sveta”, navodi se u poslanici.

Patrijarh Porfirije pozvao je u vaskršnjoj poslanici ljude da budu okrenuti ljubavi.

RTRS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i  pridružite se u našoj  Viber zajednicu.

 

 

[ads2]