PRAVOSLAVLjESrbija

Patrijarh Porfirije: Kosovo i Metohija – pitanje svih pitanja za srpski narod

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je danas na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da je Kosovo i Metohija najvažnije pitanje u ovom trenutku za srpski pravoslavni narod i da je tom pitanju Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve posvetio najviše vremena tokom zasjedanja, koje je u toku.

– Mi se molimo da Kosovo i Metohija budu ono što jesu. To je sastavni deo Srbije. Kosovo je naše srce. Kosovo je um, izvor našeg postojanja, naša kolevka – rekao je patrijarh srpski.

Patrijarh je naveo da je sva bratija, stojeći na pozicijama za koje misle da su pravične, pravedne i istinite, mnogo više riječi posvetila potrebi da njihove molitve budu za zajednički život na Kosovu i Metohiji i sa Albancima i svima drugima.

– Da naše molitve i napori budu usmereni na to da koliko god možemo doprinesemo razumevanju drugih i da drugi razumeju nas, na pokazivanju elementarne humanističko-antropološke istine, da čovek bez čoveka ne postoji, da je stvoren ne da bude čoveku vuk… – rekao je patrijarh Porfirije.

Na sastanku koji je Vučić upriličio za patrijarha i sve episkope koji učestvuju u radu Svetog arhijerejskog Sabora, patrijarh Porfirije se osvrnuo na nedavne tragedije koje su pogodile Srbiju, poručivši da je odgovornost za njih zajednička, saopšteno je iz SPC.

– Rekao sam, ne jedanput, da smo svi odgovorni. Prvi sam odgovoran i neću da analiziram šta to znači, zato što razmišljam o svetu, čoveku i sebi u duhu Јevanđelja – rekao je Njegova svetost, primijetivši da su o ovom problemu u medijima najmanje govorili sveštenici, koji bi, kako kaže, zasigurno riječju Hristovom, Јevanđelja pomogli sveukupnom suočavanju sa tim izazovom i rješavanjem tog problema.

Njegova svetost je rekao da su ga pozvali đaci Zemunske gimnazije, koja je najbrojnija gimnazija u Srbiji, da im se obrati, ali da to nijedan medij nije prenio.

– S obzirom da je čovek homo religiosus mislim da je važno da svi razumemo da nam je Bog svima potreban. Naš narod je pravoslavni narod i da nije bilo pravoslavne vere koja ga je uobličila Јevanđeljem Hristovim kroz istoriju i kroz vekove mi ne bismo bili danas to što jesmo – rekao je patrijarh srpski i dodao da je stoga veoma važno vratiti pitanje vjeronauke kada je bila uvedena.

On je zahvalio Vučiću što razumije potrebe svog naroda, a to jesu i potrebe Crkve.

– O suštinskim i važnim problemima i temama svi moramo zajedno razmišljati i svako može, a i treba, da da svoj doprinos – zaključio je on.

RTRS