PRAVOSLAVLjE

Patrijarh Porfirija ustoličen u Pećkoj patrijaršiji

210522

 

Patrijarh srpski Porfirije ustoličen je u Pećkoj patrijaršiji, a u drevni sveti tron arhiepiskopa pećkih i Patrijaraha srpskih uveli su ga najstariji arhijereji – mitropolit dabrobosanski Hrizostom i mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije.

Mitropoliti su uručili 46. patrijarhu i 57. poglavaru Srpske pravoslavne crkve simbole patrijarha – panagiju, odnosno ikonu koju episkop nosi na prsima, a na kojoj je predstavljena Bogorodica sa malim Hristom na rukama, dok je na drugoj strani Isus Hristos ili Sveta Trojica u vidu tri anđela, zatim žezal – štap i svečanu odeždu – zelenu mandiju.

 

[ads1]

 

Uvođenje u tron pratili su povici prisutnih “aksios” (dostojan), a ovim činom, po vijekovnoj tradiciji SPC, zaokružen je proces Porfirijevog preuzimanja dužnosti srpskog prvojerarha.

Patrijarh je rekao da je današnja liturgija, služena pod svodovima ove svetinje, razlog okupljanja i razlog zbog čega je on danas ovdje.

– To je razlog da se svi zajedno molimo za zajednicu ljubavi i za mir. Sve Vas ovdje sabrane pozivam da se molimo za sve ljude, za svu našu braću i sestre i sve one koji žive sa nama na ovim prostorima. Pre svega za našu braću Albance. Da čuvamo zajedno Pećku patrijaršiju i Svete Dečane – rekao je patrijarh srpski.

Patrijarh Porfirije rekao da je da je to želio da naglasi na početku da neko ne bi na pogrešan način tumačio program srpske crkve i srpskog patrijarha.

– Mnogi dok govore o miru, a u stvari žele nemir. I kada postoji opasnost od svjetskog rata. Naš program je mir kao jedina mogućnost opstanka i naše i njihove djece. Niko drugi našoj djeci ne može da pruži priliku kao što možemo mi. Zato poručujemo i Srbima i Albancima i svima koji žive – nađimo u sebi snagu i čuvajmo jedni druge. Mir je dio Božijeg promisli. Mir koji dolazi kao dar Božiji jedini je nepokolebljiv – rekao je patrijarh.

Prema riječima patrijarha Porfirija, zbog tog mira se čuva sveta liturgija.

– To Gospod naš od nas očekuje i njegova mati i naši patrijarsi koji su ustanovili osveštanu tradiciju SPC da svaki patrijarh bude uveden u tron srpskog patrijarha. Pećki tron je tron najbliži Bogu i zato je Pećka patrijaršija najbliža Bogu – naveo je patrijarh srpki.

 

Ustoličenju u Pećkoj patrijaršiji prisustvovao je veliki broj vjernika, a među njima je bio i princ Filip Karađorđević.

 

[ads2]

Patrijarh Porfirije naslijedio je na tronu Svetog Save, prvog arhiepiskopa SPC, patrijarha Irineja koji je preminuo 20. novembra 2020. godine.

Izabran je za patrijarha na Saboru Srpske pravoslavne crkve održanog 18. februara 2021. godine, a dan kasnije uveden je u najsvetiji tron arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Patrijarh Porfirije je sedmi patrijarh ustoličen u Pećkoj patrijaršiji nakon ponovnog ujedinjenja SPC, odnosno nakon 1920. godine, i drugi patrijarh ustoličen poslije sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

Prije njega, 2010. godine, tu je ustoličen i patrijarh Irinej.

 RTRS