PRAVOSLAVLjE

Patrijarh Irinej pozvao na očuvanje braka i porodice

20180404135839_471966

 

Patrijarh srpski Irinej poručio je danas vjernicima, u Vaskršnoj poslanici, da čuvaju i poštuju svetinju braka, jer je ona temelj zdrave i nerazorive porodice.

“Svedoci smo sveopšteg otudjenja i razdora, najpre u samoj porodici, gde je zajednica medju supružnicima sve nestabilnija, a medjusobno nepoštovanje roditelja ostavlja neizbrisivu ranu na dečjim dušama. Ne možemo tražiti svoja prava ugrožavajući tudja”, naveo je patrijarh.

Irinej je dodao da je potrebno da iskrenost i uzajamno praštanje treba da krase svaku porodicu.

[ads1]

 

“Čedomorstvo, najveći zločin ovoga veka, nažalost, prisutno je i u našem narodu. Prema statističkim podacima, svake godine u Srbiji nestaje čitav jedan grad. U svetlosti Hristovog Vaskrsenja svako začeće, rodjenje i svako ljudsko biće jesu dar Božji koji ima večni smisao i radja se za večnost”, naveo je on.

Patrijarh je dodao da u danima radosti, povodom praznika, ne treba zaboraviti ni ljudsku bol, patnju i stradanje, kao ni bolesne, stare i iznemogle, siromašne, izbjegle i prognane.

“Neprestano sastradavamo sa sveštenstvom i monaštvom, sa našim vernim narodom i decom Kosova i Metohije, koji su naša savest i bez kojih je srpska duhovna svest slaba i ništavna. Okrepljeni vašom snagom i odlučnošću, neprestano prinosimo molitve da istrajete i da nam svima kosovski zavet bude most izmedju nebeske i zemaljske Srbije. Mi ne smemo zbog nepravde klonuti, ne smemo se uplašiti, već se opredeliti za Carstvo nebesko sa svetim knezom Lazarom, koji je prineo žrtvu kao i vi što danas prinosite”, naveo je patrijarh.

[ads2]

 

On je dodao da nepravda nije mimoišla “mnogostradalni, ali nikada pogaženi i poniženi” srpski narod koji iduće godine proslavlja osam vijekova samostalnosti crkve i države.

“To nam daje pouzdanje i potvrdu da smo mi narod vodjen svetima – svetim Simeonom, Svetim Savom i svetim kraljem Stefanom Prvovenčanim – koji za svagda srpski narod utemeljiše na krajeugaonom kamenu Vaskrslom Hristu”, poručio je Irinej u Uskršnjoj poslanici.

Beta