SrbijaTurizam

Ovo srpsko jezero je pravi letnji hit: Na hiljade turista iz čitavog sveta ga posećuje FOTO

Smaragdno zelena boja vode i veličanstveni predeli kroz koje se prolazi tokom plovidbe, učinili su Zlatarsko jezero kod Nove Varoši jednom od najpopularnijih letnjih destinacija u Srbiji.

Na vožnju brodićima ovde dolaze putnici namernici iz čitavog sveta. Međutim, ono po čemu je ovo mesto takođe poznato jeste da je upravo Zlatarsko jezero jedino mrestilište američke pastrmke u Srbiji.

“Na potezu Čolovića stene gde se spajaju Tisovica i Uvac nalazi se to jedinsveno mrestilište u našoj zemlji. Američka pastrmka jedna je od najuksinijih vrsta ribe, a specifična je po svojoj bledo zlatno boji u predelu stomaka. Ono što je ključno jeste da je na ovom merestilištu ribolovov strogo zabranjen svih 365 dana u godini”, rekao je za RINU Ivan Vasilić iz Specijalnog rezervata prirode Uvac.

RINA

On takođe dodaje da već par godina unazad vlada ogromna zainteresovanost posetilaca za Zlatarsko jezero, a prethodna sezona bila je jedna od najboljih do sada. Ipak, kako kažu, nadaju se da će ove godine oboriti rekorde posećenosti.

“Ovde dolaze ljubitelji prirode, a vožnja brodićima je izuzetno atraktivan sadržaj. Osim što mogu uživati u čistoj vodi i netaknutoj prirodni, mogu videti i jata beloglavih supova, jer se upravo ovde u Specijlanom rezervatu prirode Uvac nalazi njihovo prirodno stanište. To svaku plovidbu čini još lepšom i neverovatnijom”, dodaje Vasilić.

b92.net