PRAVOSLAVLjE

OVDE RAZUMEMO ODAKLE DOLAZIMO I ŠTA NAM JE CILJ POSTOJANJA: Patrijarh Porfirije stigao u manastir Visoke Dečane

PATRIJARH Porfirije stigao je danas u manastir Visoke Dečane, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Posle dočeka poglavara srpske pravoslavne crkve od strane dečanskog bratstva predvođenog arhimandritom Savom, patrijarh Porfirije se pomolio pred moštima Svetog kralja Stefana Dečanskog.

– Jevanđelje gospodnje kaže: “Ljubite jedni druge”. To nam je ostavljeno kao zakon. To nam je ostavljeno kao pravilo života, kao putokaz i smernica. To nam je ostavljeno kao sam Život! Ljubite jedni druge! Ako želimo da razumemo reč Hristovu, da razumemo Jevanđelje Hristovo, pravdu Božju i da spoznamo da smo to što jesmo – to je upravo ovde na Kosovu i Metohiji. To je upravo Bogorodica Ljeviška, to su Visoki Dečani, to je Pećka Patrijaršija, to je Kosovo polje, to je Devič, to su mnoge svetinje kojom je ukrašena kosovsko-metohijska zemlja. Ovde na ovom mestu, mi znamo ko smo i znamo šta smo. Ovde razumemo odakle dolazimo i šta nam je cilj postojanja. Ovde smo u svojoj kući – poručio je patrijarh Porfirije na Instagramu uz fotografije i video boravka na Kosovu.

U pratnji patrijarha su episkopi raško-prizrenski Teodosije, marčanski Sava, jegarski Nektarije i toplički Petar, kao i arhimandrit Danilo, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije, i protođakon Radomir Vrućinić, rektor Bogoslovije Svetog Save u Beogradu.

novosti.rs