Aktuelnosti RS

Otvara se “Konjička kuća”, prva agroturistička atrakcija u BiH

eko_selo

Prva agroturistička atrakcija u Bosni i Hercegovini, “Konjička kuća”, projekt Saveza poljoprivrednih proizvođača Konjic, otvorit će svoja vrata javnosti 23. novembra.

Kuća je smještena u rasadniku u selu Borci iznad Boračkog jezera, tačno na mjestu ukrštanja magistralne ceste Konjic-Glavatičevo i antičke ceste koja je svojevremeno s juga vodila prema sjevernim krajevima BiH.

Programska aktivnost “Kuće”, između ostalog, podrazumijeva uvezivanje različitih poljoprivrednika i privrednika po djelatnostima da bi se postigli bolji rezultati na tržištu, a korisnici proizvoda bili još zadovoljniji. Savez poljoprivrednih proizvođača sastoji se od pet udruženja građana različitih branši koji su zajedničkim naporima uz nesebičnu podršku donatora odlučili otvoriti “Konjičku kuću” s rasadnikom na kojem se uzgaja voće i povrće na tradicionalan način.

“Konjička kuća” je, kako kažu organizatori, “dobra adresa za narudžbu ili direktnu kupovinu tipičnih proizvoda s područja konjičke općine”. Objekt raspolaže sa osam dvokrevetnih soba i tri velika apartmana sa po dvije spavaće sobe s mogućnošću vlastite ishrane.

U “Kući” će predstavnike medija, donatore i goste dočekati predsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača Nusret Avdibegović koji će biti otvoren za sva vaša pitanja. Svečanosti otvorenja “Konjičke kuće” prisustvovat će i partneri projekta, OXFAM BiH, agencija Ujedinjenih nacija Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj (IFAD), predstavnici Općine Konjic te predstavnici nevladine organizacije “Wigwam” koji su za najbolje poljoprivrednike pripremili priznanja. Nakon svečanosti predviđen je obilazak rasadnika i prigodna zakuska.

“Konjička kuća je prozor u svijet malih proizvođača u ruralnom području”, poručuju organizatori koji se nadaju dobroj posjeti.

Izvor: FENA

poljoprivreda.ba