Srbija

Otkriven spomenik patrijarhu Pavlu (Foto)

01spomenik_620x0

Spomenik patrijarhu Pavlu, nekadašnjem poglavaru Srpske pravoslavne crkve, otkriven je u četvrtak na platou ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu.

Spomenik su otkrili generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i gradski urbanista Milutin Folić.

Selaković je rekao da je patrijarh Pavle bio čovek koji je u jednom teškom, kobnom vremenu iskušenja, bio glas razuma, glas Božiji, putokaz ispravnog života i razmišljanja. “On se svakome od nas, koji smo bili njegovi savremenici, usadio u pamćenje, ne samo da ga pamtimo već da o njemu pričamo i pripovedamo budućim naraštajima o svemu onome kroz šta je prolazio kroz život i o tome kako je propovedao reč Božiju”, rekao je Selaković.

[ads1]

 

 

Naveo je da od četvrtka na platou ispred Crkve Svetog Marka stoji njegova divna skulptura koja će, dodao je, svakome ko bude ulazio u tu Crkvu i bude prolazio tim delom grada sećati na stotine ili makar na jedan od stotine primera patrijarhove Božije reči koju je širio i duhovnosti kojom je zračio.

Goran Vesić rekao je da je patrijarh Pavle bio čovek koji se izdigao iznad uloge koju je imao u društvu, i da je na taj način svima pokazao put koji treba da slede. “Neko će reći da smo podizanjem spomenika ispunili obavezu prema patrijarhu Pavlu, ali nismo. Ispunićemo obavezu kada se kao društvo i ljudi budemo ponašali u skladu sa onim kako je on živeo, u skladu sa onim kako je govorio i u skladu sa onim kako nas je učio”, rekao je on.

Spomenik je delo vajara Zorana Maleša, a postavljen je na inicijativu Grada Beograda i uz blagoslov srpskog patrijarha Irineja. Pre devet godina, na današnji dan, preminuo je patrijarh Pavle u 95. godini. Vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve bio je od 1990. do 2009. godine.
[ads2]
Tanjug