Srbija

Otisci bivšeg policajca Srpske u meganu punom oružja na Novom Beogradu

090460

U reno meganu punom oružja, koji je pronađen na Novom Beogradu, otkriveni su tragovi S. M., bivšeg policajca Republike Srpske i pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice MUP Srbije.

To je čovjek koji je decembra 2015. privođen, jer je danima osmatrao teren u naselju “Belvil” nedaleko od zgrade u kojoj živi premijer Srbije Aleksandar Vučić, saznaju “Novosti”. Prema informacijama ovog lista, ovo su u nedjelju otkrile srpske bezbjednosne službe, što je predsjednik Vlade Srbije ocjenio kao pomak u istrazi koji ukazuje da su “stvari ozbiljnije nego što se činilo u prvi mah”.

Kako prenose izvori “Novosti” bliski istrazi, trenutno se provjerava i da li je S. M. bio u kontaktu sa Јovanom Јošilom, koji je uhapšen u subotu u Banjaluci, jer se dovodi u vezu baš sa krađom reno megana. A Јošilo se pojavljuje i u dijelu istrage oko arsenala oružja pronađenog u Јajincima, nedaleko od porodične kuće Vučića. Ministarstvo pravde priprema dokumentaciju kolegama iz BiH, kojom bi bilo omogućeno izručenje Јošila Srbiji. Njemu je, inače, oduzet pasoš i zabranjeno mu je da napušta Banjaluku.

Obavještajne službe su o ovim ali i drugim saznanjima izvjestile državni vrh, a čelnici Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) i Vojno-bezbjednosne agencije (VBA), dostavile su srpskom premijeru detaljan izvještaj sa svim dosadašnjim saznanjima. Poslije uvida u ove raporte, Vučić će odlučiti da li će u sadejstvu sa predsjednikom Tomislavom Nikolićem sprovesti kadrovsku čistku u ovim službama koje su odgovorne za njegovu bezbjednost i kontraobavještajnu zaštitu.

Sve ove dileme mogle bi da budu razriješene u subotu, kada bi trebalo ponovo da se sastanu predsjednik Vlade Srbije i šef države i nastave razgovore o bezbjednosnoj situaciji u državi, ali i promjenama u BIA i VBA. Nikolić je na prošlonedjeljnom susretu zatražio od Vučića da se smjene svi odgovorni za propuste u obezbjeđenju premijera.

Šef BIA spreman da ode?

Prema nezvaničnim saznanjima “Novosti”, prvi čovjek BIA Aleksandar Đorđević spreman je da napusti funkciju, a navodno je započeo i formalnosti oko prepuštanja mjesta nasljedniku. Dosad se spekulisalo da su najbliži toj fotelji Bratislav Gašić i Nikola Selaković.

Večernje novosti