Aktuelnosti RS

Oštra reagovanja nakon oslobađajuće presude Oriću za zločine u Srebrenici!

057200
Sud BiH oslobodio je danas prvostepeno komandanta tzv. Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića po svim tačkama optužnice za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine.

Orića i Muhića optuženica je teretila da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u januaru 2016. godine, a nakon iznošenja završnih riječi Tužilaštva BiH 29. avgusta, okončano je iznošenjem završnih riječi odbrane 12. septembra.

[ads1]

Tužilac Miroslav Јanjić rekao je tokom iznošenja završne riječi da je Tužilaštvo, na osnovu dokaza i iskaza svjedoka, utvrdilo i dokazalo da su optuženi počinili krivična djela koja su im stavljena na teret.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Makusmić rekao je da Tužilaštvo BiH nije van razumne sumnje dokazalo Orićevu i Muhićevu krivicu.

OSUDE OSLOBAĐAЈUĆE PRESUDE ORIĆU

Radojka Filipović, predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Bratunac, koja je prisitvovala izricanju oslobađajuće presude ratom komandantu srebreničkih muslimana u Sudu BiH ocijenila je kao nepravdu za žrtve. Naglasila je da su 1992. godine muslimani iz Srebrenice, predvođeni Naserom Orićem došli u njeno dvorište, u njenu kuću, i ubili joj supruga, jetrvu, svekrvu i njenih dvoje djece odveli u zatvori. Poručila je da u BiH nema pravde.

– Danas su ga oslobodili, a slobodan je 25 godina – kaže Filipovićeva.

Bane Vasiljević, predsjednik Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Srebrenica, kazao je da bez obzira što je Orić oslobođen “on je za srpski narod iz Srebrenice i dalje ratni zločinac”.

Oslobađajuća presuda Naseru Oriću predstavlja dovoljan impuls da se definitivno održi referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH u Republici Srpskoj, smatra predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović. On je naglasio da ovako katastrofalna presuda znači “smak pravosuđa u BiH”.

[ads2]

Mitrović kaže da oslobađanje Nasera Orića predstavlja “dno dna” i da onda više nema potrebe za procesuiranjem ratnih zločina nad Srbima, jer će poučeni ovim iskustvom svi biti oslobođeni.

– U slučaju presude Naseru Oriću dominirala je politika, jer u ovom slučaju postoji sasvim dovoljno dokaza za osuđujuću presudu – zaključio je Mitrović.

Predsjednik BORS-a Milomir Savčić rekao je da oslobađanje Orića predstavlja krah i sumrak pravde u BiH i legalizaciju zločina nad Srbima. Naveo je da će se ovom presudom legalizovati zločin nad Srbima i otvoriti lov na Srbe u kojem će mnogi nevini Srbi stradati od Suda i Tužilaštva BiH.

– Ovo je stvarno postalo opasno – rekao je Savčić.

On je istakao da je ovo krah pravde, pogotovo kada je riječ o srpskim žrtvama, jer postoji ne malo slučajeva gdje su potpuno nevini ljudi osuđeni bez ijednog dokaza ili sa potpuno lažnim dokazima koje je Sud BiH prihvatio kao vjerodostojne i izricao drakonske kazne.

Imajući u vidu kako je tekao proces Oriću, sa ogromnim pritiskom na svjedoke, Savčić je naglasio da “svi Srbi u bilo kojim institucijama treba debelo da se zamisle”.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić smatra da nakon oslobađajuće presude Naseru Oriću u Srpskoj nije potreban nikakav referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH, jer je ovo dovoljno da se konstatuje krah pravosuđa BiH.

– Ovo je u principu referendum o pravosuđu u BiH, jer ovakva presuda najavljuje krah pravosuđa BiH – rekao je Stevandić.

Prema njegovim riječima, tamo gdje je svima jasno u Republici Srpskoj, FBiH i međunarodnoj zajednici da postoje nesporni zločini, imena žrtava, brutalnosti i sve ono što se povezuje sa najnegativnijim ratnim dešavanjima – ne vrijedi za Sud BiH.

– Ali, zato su spremni da tamo gdje ne postoje nikakvi dokazi, nikakvi materijalni pokazatelji pokrenu lavinu optužbi i postupaka da bi se svakom iole značajnijem Srbinu sudilo ili Sud koristio kao metod političkog i svakog drugog pritiska – zaključio je Stevandić.

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Božica Živković Rajilić smatra da oslobađanje Orića predstavlja poraz i kraj Suda BiH.

– Desetine mrtvih – žrtava Nasera Orića i njegove jedinice na području Podrinja, ali i po drugim ratištima ništa ne znače za Sud i Tužilaštvo BiH. Oni su unaprijed instruisani da zločinci budu oslobođeni i da se prikažu kao oslobodioci i heroji, a za srpske žrtve u ovoj zemlji niko ne mari – rekla je Rajilićeva.

Ona je navela da je poruka da su Srbi legitimne mete, koje može da ubija kako i ko hoće i da za to nikada neće odgovarati.

– Taj sud ne treba nikome, tako radeći, pogotovo ne Srbima i treba na svaki način gledati kako da se taj sud uništi ili da se bar Srbi izuzmu iz ikakvog učešća i saradnje sa tim sudom – zaključila je Rajilićeva.

Banjalučki advokat Milan Petković rekao je da ne bi smjela opstati presuda Suda BiH o oslobađanju Orića i Muhića. On je dodao da je uvijek teško komentarisati presude dok se ne pogledaju detalji presude u kojima su razlozi zbog čega su optuženi oslobođeni, te izrazio nadu da će Tužilaštvo BiH sačiniti žalbu na ovu presudu kvalitetno i savjesno, te ukazati na sve propuste ukoliko ih je bilo kod prvostepenog suda.

Izvor: Agencije