U malim gradovima su “najslađe” špijunske priče. Jedna takva se upravo ispreda u Foči. Ovdašnji “špijuni” su pali na slučaju “Ulice kralja Petra”, a reč je o dvoje službenika u lokalnoj opštini. Razotkriveni su na jednom lokalnom sajtu “NDP – Zdravko Krsmanović” i novčano kažnjeni od strane disciplinske komisije i načelnika Foče Radisava Mašića. Oni negiraju “špijunažu”, a spremni su svoju čast da brane i pred sudom, odavde do Strazbura. Dovoljno za – hit temu u Foči.

Povod je banalan, a istina bi, kao i uvek, mogla biti na sredini. Dokazi o krivici matičara i predsednika Sindikata Milije Radovića i kurirke Milanke Petković su, zasada, na klimavim nogama, jer video-nadzor u kancelariji matičara pokazuje da je on mobilnim teelefonom u svojoj kancelariji nešto snimio, ali se ne vidi pouzdano i šta.

Šefovi veruju da je Radović snimio sadržaj rešenja Republičke uprave za inspekcijske poslove iz područne jedinice Istočno Sarajevo o obustavi radova na rekonstrukciji Ulice kralja Petra, dostupnog kurirki Milanki Petković, koja mu je omogućila da sve to pošalje na sajt “NDP – Zdravko Krsmanović”. Ovo zbog toga što je Krsmanović, bivši načelnik opštine, a sada aktuelni narodni poslanik i potpredsednik NDP, podneo krivičnu prijavu protiv opštine, jer je u rekonstrukciju Ulice kralja Petra opština ušla na nezakonit način, što je uvažio inspektor.

– Tragikomična je priča o špijunima, jer sam ja, kad i opština, od inspektora dobio rešenje čiji sadržaj sam odmah stavio na moj sajt “NDP – Zdravko Krsmanović”, kao potvrdu onoga što sam javno govorio, a opštinsko rukovodstvo je to ignorisalo. Da bi skrenuli odgovornost sa sebe, krivca su našli u dvoje službenika, navodno mojim saučesnicima – špijunima – kaže Krsmanović.

Sve su to pred Disciplinskom komisijom i pred Radisavom Mašićem, aktuelnim načelnikom Foče, u celosti negirali Milija Radović, koji već 30 godina radi na poslovima matičara, i kurirka Milanka Petković.

Disciplinska komisija, uvidom u video-zapis kamere koja stoji iznad glave Radovića, utvrdila je da je mobilnim telefonom matičar uslikao neki papir koji mu je dala Petkovićeva, ali osim bleska mobilnog telefona, ne vidi se šta je Radović snimio.

– Snimio sam listing s rezultatima odborničke liste, kako bih mogao sa društvom u kafani da diskutujem, a u pristigloj pošti tog dana ga je imala Petkovićeva. Druge pošiljke koje se ne dotiču matičnog ureda meni nisu dostupne, niti se njima bavim. No, opštinsko rukovodstvo, kojem ja partijski ne pripadam, što nije tajna, i prošle godine je pokušavalo da me smeni s funkcije predsednika Sindikata, a evo, to žele i u novom mandatu. Krivim su proglasili mene i Milanku Petković – kaže, za “Novosti”, matičar Radović.

R.M./ vecernje novosti