Breaking News
Home / Zanimljivosti / Opet rodila malina i cveta voće, biće oštra zima?!

Opet rodila malina i cveta voće, biće oštra zima?!

info-malina-1

 
Malinjaci kod Nove Varoši ovih dana su se opet okitili plodom kao da je sredina leta. I jabuke, kruške i trešnje su iscvetale po drugi put, što prema narodnom verovanju najavljuje dugu i oštru zimu.

Ukoliko ne bude jutarnjeg mraza, u malinjaku Milanka Raketića u Draževićima ovih dana će nova berba. Mladi lastari savili su se pod težinom ploda, a malina koja se crveni na jesenjem suncu nije ni malo lošijeg kvaliteta u odnosu na onu koja je ubrana u julu. U zaseoku Mokreč nadomak grada, Raketić ima 10 ari maline, uglavnom sorte vilamet.

 

 

Slično je i kod Rista Drulovića u Кrivodolu iznad Zlatarskog jezera, a jesenas su rodili i malinjaci u Čelicama, Bistrici, Rutošima, Radoinji, na Brdu…

-Malinu gajim dugo godina i do sada se ništa slično nije dešavalo. Rodila je opet skoro svaka druga, treća stabljika. Letošnju malinu sam predao u hladnjaču, dok će ova jesenja verovatno u džem i sok- kaže Raketić.

Gotovo da nema voćnjaka u ovom delu Srbije bez jesenjeg behara. Cvetovi su doduše retki, tek po nekoliko na stablu, a nije retko da se na istoj grani nađu i plod i cvet.

 

 

-Prema narodnom verovanju, jesenje cvetanje voća najavljuje izuzetno hladnu zimu. Međutim, ni klima više nije ista kao pre, pa su i ove prognoze na osnovu pojava u prirodi sve manje pouzdane- kažu meštani planinskih sela .

Agronomi kažu međutim, da je jesenji behar izmamilo neuobičajeno toplo vreme za ovo doba godine i da bi voćari umesto “babskim pričama” trebali više pažnje da posvete agrotehničkim merama, kako bi im zasadi što spremnije dočekali snegove.

(Ž. Dulanović)

infoagrar.rs

Check Also

Kako da uredite malu dnevnu sobu da izgleda veće 665

7 saveta kako da uredite malu dnevnu sobu da izgleda veće

Ako je vaša dnevna soba skromnih dimenzija, poslužite se jednostavnim trikovima pri uređenju ove prostorije …

Powered by Master Media (TM)