Srbija

ODLAZAK LEGENDE: Umro Relja Bašić

relja basic youtube

Noć između petka i subote bila je poslednja Relje Bašića, legende jugoslovesnkog glumišta koji je preminuo u 87. godini, prenosi “Telegraf”.

Rođen je u Zagrebu 14. februara 1930. godine. Njegova majka Eli Bašić je bila poznata hrvatska pijanistkinja. Dobio je prezime po svome očuhu Mladenu Bašiću, hrvatskom dirigentu.

Tokom karijere, pored pozorišta, igrao je i u 56 filmova, poslednji put 2003. godine u ostvarenju “Ispod crte”. Beogradska publika ga vrlo dobro poznaje po ulogama u filmovima partizanske tematike, “Valter brani Sarajevo”, “Most”, “Sutjeska”… kao i po čuvenim ostvarenjima “Rad na određeno vreme” i “Moj tata na određeno vreme”.

Povodom smrti cenjenog glumca i Jugopapir je preneo njegovo čuveno vođenje dnevnika za beogradski list Osmica. Opisivao je deo sa snimanja sa Ljubišom Samardžićem i Milenom Dravić tokom filma “Moj tata na određeno vreme” iz 1983. godine.

– Počinjem da snimam svoj 54. film i prvi put u životu snimam u Beogradu. Niko ne veruje, ni Smoki, ni Milena, ni Milan Jelić (reditelj).

Snimao sam sa njima mnoge filmove, bili su mi partneri, braća, sestre, žena, prijatelji i neprijatelji, ali nikad domaćini.

– Snimamo mirno, bez nervoze, u novobeogradskom šezdesetpetokvadratnom stanu. Ima nas dvadesetak iz ekipe i četvoro domaćina, sateranih u kuhinjicu. U 33-godišnjici naše kinematografije gledam, uživam i čudim se našoj skromnosti zahteva i mogućnosti.

novosti.rs