Hrana i pićeSvijetTurizam

Odabran grad sa najboljom hranom na svijetu

italija

 

 

Hrana je mnogima jedan od najvećih užitaka koje sebi mogu priuštiti, tako da će istinske gurmane sigurno obradovati da saznaju koji je to grad “ukusniji” od ostalih.

Brojni ljudi po svijetu smatraju Italiju pravim gurmanskim jezgrom. I dok bi se Italijani, zavisno od grada u kojem žive, kleli kako je upravo njihovo mjesto centar najboljih užitaka za njihovo nepce, izgleda da jedan grad u ovoj zemlji ipak prednjači nad ostalim.

Bolonja je glavni grad italijanske regije Emilija-Romagna koju je tim stručnjaka nazvao gastronomskim rajem na zemlji, a iz koje ujedno dolaze parmezan, mortadela i parma pršut.

Ovaj grad krije mnogo lica i imena. Pa tako, dok je neki zovu “La Dotta” što znači “učena”, drugi “La Rossa” odnosno “crvena”, treći naziv joj glasi “La Grossa”, što u prevodu znači “ona debela”.

 

[ads1]

 

 

U Bolonji su prvi put napravljene lazanje, tortelini u temeljcu i bolonjez. Njihovi kuvari su ludi za korišćenjem najboljih mogućih sastojaka, lokalno uzgajanih ili proizvedenih, sezonskih i onih proizvedenih uz što manje ljudskoj uticaja.

Večera kao i druženje u sklopu nje, u Bolonji je oko 21 sat uveče, prenosi B92.

Međutim, Itlijani sa slatkim užicima kreću već oko 18 sati popodne. Nakon što završe s radnim danom i obavezama, lagano se pune barovi. Nakon toga slijedi passeggiata – večernji ritual šetnje prije večere, pa zatim i sama večera.

I dok mnogi žure u druge gradove Italije, poput Rima, Milana ili Venecije, Bolonja je prilično potcijenjena. To pokazuje i činjenica da je 2019. godine zabilježila 1,5 miliona posjetilaca, dok spomenuti gradovi privlače više od 10 miliona njih godišnje.

Ipak, sada je jasno, da ako želite pravi ugođaj u hrani, izabraćete upravo ovaj grad.

Manji broj posjetilaca je ono što čini posebnom atmosferu u ovom gradu, kao i odnos prema turistima. Naime, ugostitelji se uvijek trude da im se maksimalno posvete i udovolje. Naspram ostalih gradova, daleko je manja mogućnost da će posjetioci u Bolonji nesvjesno upasti u “turističku zamku”.

Sve to možda je doprinelo da Bolonju proglase “ukusnijom” od ostalih gradova na svijetu. Bez obzira hoćete li svratiti na kiosk, uzeti slasni sendvič sa mortadelom i sjesti na stepenice nekog trga, ili uživati u jednoj od romantičnih uličica sa bijelim stoljnjacima i degustacijskim jelovnicima, posjetioci garantuju da će vaše iskustvo u ovom gradu biti ono nezaboravno i za cijeli život.

 

[ads2]

 

Izvor: B92