Breaking News
Home / PRAVOSLAVLjE / Od posledica virusa korona: Preminuo episkop valjevski Milutin

Od posledica virusa korona: Preminuo episkop valjevski Milutin

Episkop-valjevski-1_620x0

 

Episkop valjevski Milutin preminuo je u 79. godini od bolesti kovid 19, koju prenosi virus korona. Vladika Milutin izdahnuo je u ponedeljak, dva sata iza ponoći, u bolnici “Dragiša Mišović” u Beogradu, gde se nalazio na lečenju.

 

Za episkopa obnovljene Eparhije valjevske, vladika Milutin ustoličen je septembra 2006. godine. Rođen je u selu Mijači nadomak Valjeva, a sa 14 godina postao je iskušenik u manastiru Kaona. Od tadašnjeg episkopa šabačko-valjevskog Jovana, 1963. godine dobio je monaški postrig u manastiru Petkovica i ime Milutin. Završio je dvogodišnju monašku školu u manastiru Ostrig, a potom je u Kaoni postao namesnik i paroh.

Završio je srednju školu u Bogosloviji “Sveti Sava” u Beogradu. Nakon završene prve godine na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu otišao je u SAD, na PBF “Sveti Sava” u Libertvilu, gde je diplomirao, a onda se vratio u Kaonu, za nastojatelja manastira, i zajedno s bratsvom doprineo svelikom napretku svetinje.
Episkop tadašnje Eparhije šabačko-valjevske Lavrentije 1994. godine unapredio ga je u igumana, potom u arhimandrita. Starešina kaonske obitelji postao je 1996. godine, kada mu je vladika Lavrentije na staranje poverio i manastir Lelić. Sa položaja arhijerejskog zamenika posavotamnavskog, izabran je za episkopa australijsko-novozelandskog, a posle tri godine postavljen je na tron Eparhije valjevske, ponovo uspostavljene posle dva veka.

 

 

– Bio je u svakom smislu čedo tadašnje Eparhije šabačko-valjevske, u koju je došao kao dete i stasao u episkopa – kaže vladika šabački Lavrentije. – Bio je sjajan duhovnik i domaćin svetinje u Kaoni, koja je zahvaljujući njemu postala jedna od najlepših i najposećenijih bogomolja u SPC. Ostaće svetao primer kako treba da živi i da dela monah.

BIO ROĐEN ZA CRKVU

– Vladika Milutin bio je rođen za Crkvu, predodređen za Službu božiju, kojoj je posvetio ceo svoj život – kaže njegov školski drug, protojerej stavrofor Stanko Vasić iz Draginca kod Loznice. – Bio je vladika iz naroda, i za narod, trajno vezan za svoju Crkvu i svoj rod. Milutin je govorio da je narod u valjevskom kraju od svih po posvećenosti u veri najbliži Bogu i da je ponosan što je na čelu eparhije u kojoj su rođene i službovale tako velike ljudske i duhovne gromade, poput oca Justina, vladike Nikolaja, Jovana Velimirovića…

 

novosti.rs

Check Also

C01C3A64-B7F1-40CC-A9D9-DC389ABEB035

OBAVJEŠTENJE : “Aroma d.o.o.” Rogatica

Poštovani putnici, s’ obzirom da su 22.05.2020. otvoreni granični prelazi sa Srbijom, nadali smo se …

Powered by Master Media (TM)