Aktuelnosti RS

Od danas skuplje cigarete

068915

Maloprodajne cijene cigareta u BiH od danas biće veće u prosjeku za 20 do 30 feniga po kutiji, u zavisnosti od vrste i proizvođača, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje.

Nove maloprodajne cijene cigareta u skladu su s odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duvan za pušenje za 2017. godinu, koju je usvojio Upravni odbor UIO.

Odluka predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na cigarete u EU, navodi se u saopštenju.

Poreski obveznici i druga lica koja se bave prometom cigareta i duvana dužni su da popišu zalihe 1. januara i popisne liste dostave nadležnom regionalnom centru UIO do 7. januara.

Obavezno je popisivanje i dostavljanje UIO popisnih listi i za zalihe starih akciznih markica koje još nisu iskorištene.

Na zatečene zalihe mora se obračunati razlika akcize u skladu sa odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duvan za pušenje za 2017. godinu, koja se mora na jedinstveni račun UIO uplatiti do 17. januara.

rtrs