Aktuelnosti RS

Obeleženo 140 godina od Vučedolske bitke: Amfilohije Dodika odlikovao ordenom Svetog Georgija

38yktkpturbxy9lnze3zmq0ndfhognjnwrknwuxndg1yzu1zwiwnzqzzc5wbmetlqlnaxqawsovas0b1gdcw5uh2tivchvsc2ntcy9nrefflzfknzrjyjqxnza1otuwndm2nji5y2fizdywnmy1mgy2lnbuzwfcaa

Pre 140 godina, Crnogorci i Hercegovci, zajedničkim snagama, porazlili su Turke i to za samo jedan sat, u najkrvavijoj bici na ovim prostorima.

Mnogi momenti čuvene Vučedolske bitke ušli su u pesme i legendu, a danas, nakon veka i po, na tom mjestu osveštana je crkva Svetog mučenika Antigona.

– Ovo mesto, ne samo od danas nego i do danas ono je mesto susreta sa Božjom silom i svjedočanstva da Bog nije u sili nego u pravdi – rekao je mitropolit Amfilohije Radović.

Iako pozvan, na svečanost nije došao crnogorski predsjednik Filip Vujanović, niti predstavnici vlasti. Zato su se na račun državne politike čule brojne zamerke od crnogorskog mitropolita.

Pohvale i odlikovanja sačuvali su za predsednika Republike Srpske kome je uručen orden Svetog Georgija.

– Sve naše bitke su bile identične one su uvek bile borbe za slobodu. Nikada nisu bile bitke koje su drugom oduzele slobodu. U svakom slučaju prepoznajući to, Republika Srpska je učestvovala i ovde sa određenim sredstvima da se ovaj hram završi kako bi se na trajan način obeležio taj događaj – rekao je Milorad Dodik.

Izgradnju crkve, pre osam godina, započele su eparhije budimljansko-nikšićke i zahumsko-hercegovačke, uz podršku mitropolije crnogorsko-primorske i brojnih donatora.

Na osveštanju hrama na Vučjem dolu okupilo se nekoliko hiljada vernika koji su stigli uglavnom iz Crne Gore i Hercegovine.

Među ktitorima hrama i svetski poznato ime – Novak Đoković. U Crnu Goru je stigao njegov otac.

– Ovo je naša zemlja bila i ostala uvek. Narodi se dele među sobom, ali mi nećemo. Mi znamo gde su nam koreni i kad se odrekneš korena onda se nisi imao rašta ni roditi – rekao je otac Novaka Đokovića, Srđan Đoković.

Nakon osveštanja hrama upriličen je bogat kulturno umetnički program gde su predstavljene najbolje igre Crne Gore i Hercegovine.

Sve je začinila beseda pesnika Matije Bećkovića.

blic.rs