Srbija

Obeležena 212. godišnjica osnivanja prve srpske Vlade

352550

Polaganjem venaca i odavanjem državnih i vojnih počasti kod spomenika knezu Simi Markoviću, u Velikom Borku kod Beograda, danas je obeležena 212. godišnjica osnivanja prve srpske Vlade, odnosno Praviteljstvujuščeg sovjeta srpskog.

Kako se navodi u saopštenju, u državnoj ceremoniji učestvovali su predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predsednik Gradske opštine Barajevo, kao i brojna udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. Organizator svečanosti je Odbor Vlade za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Praviteljstvujušči sovjet srpski, prvi organ izvršne vlasti u ustaničkoj Srbiji i preteča savremene Vlade Srbije, osnovan je 27. avgusta 1805. godine u kući kneza Sime Markovića u selu Veliki Borak kod Barajeva, u drugoj godini Prvog srpskog ustanka.

Osnivanje Sovjeta bio je jedan od najznačajnijih poteza ustaničkih prvaka predvođenih voždom Đorđem Petrovićem – Karađorđem, a sve sa ciljem postepene uspostave organa izvršne vlasti u jednoj državi u nastajanju.

Iako je delovao svega nekoliko godina Praviteljstvujušči sovjet srpski predstavljao je, pored skupštine ustaničkih prvaka, prvi stalni organ vlasti čime je ustanička Srbija krenula putem obnove državnosti nakon viševekovne otomanske vladavine. (Beta)