Aktuelnosti Višegrad

OBAVJEŠTENJE : Jzu Dom Zdravlja Višegrad

POVODOM SVJETSKOG DANA BORBE PROTIV MULTIPLA SKLEROZE, U PONEDJELJAK 20.MAJA, BESPLATNI FIZIKALNI PREGLEDI

Povodom obilježavanja 30. maja-Svjetskog dana borbe protiv multipla skleroze višegradski Dom zdravlja organizuje, u ponedjeljak 20. maja, besplatne fizikalne preglede.

Istim povodom višegradski Kulturni centar, u saradnji sa Udruženjem „Multipla skleroza“ Sarajevsko romanijske regije, organizuje, u petak 17. maja od 13 časova, edukativno predavanje na temu „ Otkrijmo multipa sklerozu zajedno“.

Multipla skleroza je virusno oboljenje koje napada centralni nervni sistem, a pravovremena dijagnoza je ključ borbe sa ovom belesti, zbog čega je menadžment višegradskog Doma zdravlja i organizovao besplatne fizikalne preglede.

Postoje određene prepoznatljive manifestacije bolesti poput zamagljenog vida, duple slike, utrnulosti pojedinih dijelova tijela, slabosti pri hodu, nestabilnosti, ali su prisutni i drugi manje vidljivi simptomi kao što je zamor, kažu stručnjaci.Uz terapiju i pravovremenu dijagnozu , napominju, oboljeli žive aktivno i bez ograničenja kada je riječ o karijeri, osnivanju porodice, bavljenju sportom, druženju ili putovanjima.

Svjetski dan multiple skleroze se obilježava širom svijeta da bi se pomoglo u rješavanju globalnog problema oboljelih jer se ranim početkom liječenja ostvaruju najbolji rezultati za pacijente.

Procjena je da u Republici Srpskoj od multipla skleroze boluje oko 2000 ljudi.

/ fb/Дом Здравља Вишеград /