Aktuelnosti Višegrad

O ratu i civilizaciji iz različitih uglova; Okrugli sto u Višegradu (VIDEO)

Eminentni stručnjaci u Andrićevom institutu u Višegradu govorili su o ratu i civilizaciji iz različitih uglova: istorijskih, književnih, socioloških, pravnih ali i umjetničkih.

Svijet je zakoračio u nešto što je već otkrivena tajna – sukob civilizacija, kaže direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica.

On je iznio brojne činjenice iz istorije koje su dokazale ovu tezu.

– Zapad je opet po Hanktinktonu osvojio svijet nenadmoćnošću svojih ideja, vrijednosti i svoje religije, nego svojom nadmenošću u primjeni organizovanog nasilja – ističe Kusturica.

Sa skupa je istaknuto da je očigledno da se svijet nalazi u prelomnom vremenu kada se završava epoha unipolarnog projekta koji se pokazao neuspješnim, što se, kažu, najbolje vidi u sukobu u Ukrajini.

– Ovakvi skupovi nam to i pomažu da na osnovu činjenica iz prošlosti poredeći današnjost i prošlost naslutimo moguće pravce kojima će se svijet kretati – rekao je Zoran Čvorović, profesor na Pravnom fakultetu u Kragujevcu.

Govorilo se i o projektu Velike Albanije i načinu na koji su albanski političari još početkom 60-tih godina prošlog vijeka vidjeli 1991. godinu i kako bi uz pomoć stranih sila realizovali taj projekat.

– Pripremali su se za dugu borbu kako oni kažu “borba će biti duga i krvava”. To je period istorije koji nas vraća u one godine kada je zapravo eksplodirala ideja Velike Albanije u njihovim programima i statutima – naveo je Miroslav Perišić, rukovodilac Odjeljenja za istoriju Andrićevog instituta.

Učesnici okrugolog stola između ostalog pokušaće da daju idejni odgovor kakav svijet bi srpski narod i pravoslavna civilizacija željeli u budućnosti.

RTRS