Srbija

NOVI MUZIČKI ŠOU NA RTS: Glas za najbolju narodnu pesmu

05Marinko-Miroslav_620x0

NA zadovoljstvo poklonika narodne muzike, a povodom šest decenija od prvog emitovanog signala TV Beograd, jesenja programska šema Javnog medijskog servisa Srbije biće obogaćena još jednim programskim novitetom.

Kroz 30 epizoda, od nedelje 8. oktobra u 17.00, na RTS 1 gledaćemo pravi muzički spektakl po ukusu publike – “60 najlepših narodnih pesama”. Domaćini su Bojana Marković i Milan Popović, a tokom serijala čućemo oko 500 pesama. Glasanjem će gledaoci izabrati 60 najlepših numera narodne muzike svih vremena.

Kompozicije će biti žanrovski raznovrsne. Osim narodnih romansa i izvornih pesama iz cele Srbije (i iz okruženja), uživaćemo u tamburici iz Vojvodine, zvuku trube, sevdalinkama, kafanskim i skadarlijskim hitovima, i čuvenim vlaškim i romskim melodijama.

– U svakoj epizodi biće predstavljeno oko 15 pesama, uz apelovanje na gledaoce da aktivno učestvuju u selekciji slanjem svojih predloga – kaže Popović.

Na ovom velikom serijalu radi čitav rediteljski tim, a jedan od njih je i Petar Stanojlović, koga smo upoznali kroz nešto drugačije TV projekte.

Petar Stanojlović

– Kad je reč o šou-programu za novogodišnje praznike, poslednje dve godine režirao sam delove sa Simfonijskim orkestrom RTS. Rad na muzičkim emisijama nije mi stran, ali one su se uglavnom bavile pop, rok i džez notama. Imao sam susreta sa narodnom izvornom muzikom. Doduše, ne na ovaj način. Ovu emisiju snimamo u kafanskoj atmosferi sa estetikom od koje ne odstupam – kaže Stanojlović, kome prija ambijent kafane, ali u njoj, kako kaže, ne pije i ne igra.

Jelena Broćić i Gordana Lazarević

I dok čekamo 8. oktobar i prvu epizodu, ekipa uveliko snima u studiju RTS u Košutnjaku. U emisiji će, između ostalih, učestvovati Jelena Broćić, Gordana Lazarević, Šaban Šaulić, Miroslav Ilić, Dragica Radosavljević Cakana i Marinko Rokvić.

Dragica Radosavljević Cakana

CAKANINI FAVORITI

PEVAČICA Cakana smatra da je nemoguće proglasiti jednu pesmu najboljom, pa su zato njeni favoriti “Rane moje” i “Ciganine sviraj, sviraj” od Silvane Armenulić.

– Uvrstila bih i svoju pesmu “Ej, dragi, dragi”, jer za nju veruju da je izvorna, a nastala je pre sedam godina – kaže Radosavljevićeva, dodajući da joj godi to što je deo emisije “60 najlepših narodnih pesama”.

Bojana Marković i Milan Popović

novosti.rs