Zanimljivosti

Nove verzije modela Kia Optima

Kia-Optima-17-03

Južnokorejski proizvođač automobila Kia Motors je prošle sedmice evropskoj javnosti predstavio čak tri nove varijante limuzine Optima – hibridnu Optimu Plug-in Hybrid, karavan Optimu Sportswagon i sportsku varijantu Optima GT.

Novu hibridnu Optimu odlikuje velika autonomija, za koju su zaslužni elektro motor i efikasni 2,0-litarski benzinski motor s direktnim ubrizgavanjem goriva. Na električni pogon Optima uz nulte emisije CO2 omogućava više od 54 km vožnje, što pruža veoma niske troškove održavanja.

Kijin prvi priključni hibrid, koji se kod nas i drugde u Evropi očekuje već sredinom novembra, odlikuju atraktivan izgled, izvanredan doživljaj vozača, niski troškovi održavanja i minimalan uticaj na okolinu.

Hibridna Optima, na početku samo kao limuzina (iduće godine dobija i karavan verziju), od obične Optime vizuelno se razlikuje po nekoliko spoljnih detalja (najprimetnije su plave crte na masci, bokovima i zadnjem delu, gde je i oznaka ‘EcoPlugin’), koji osim vizuelnog utiska doprinose i smanjenju koeficijenta otpora vazduha.

Novi automobil pokreće litijum-polimerski baterijski sklop kapaciteta 9,8 kWh, uparen sa 50-kilovatnim elektro motorom, koji samo na struju može da pređe 54 km pri brzini od 120 km/h, a to ga svrstava među vodeće u klasi po dometu isključivo s pogonom na struju.

Kada nestane struje aktivira se inovativni 2,0-litarski benzinski GDI četvorocilindarski motor od 156 konjskih snaga i obrtnim momentom od 189 Nm. Kao i kod obične verzije i hibrid prenosi snagu preko 6-stepenog automatskog menjača. Ukupna snaga motora iznosi 205 KS pri 6.000 obrtaja u minutu, dok je najveći obrtni moment 375 Nm pri 2.300 o/min. Uprkos tome što ubrzanje kod 1.705 kg teške limuzine nije od primarnog značaja hibrid od 0 do100 km/h ubrzava za 9,4 sekunda, što je 0,6 sekunda brže nego kod prethodnika – paralelnog hibrida.

Novu hibridnu limuzinu odlikuje i inovativno skladištenje baterije iza zadnjih sedišta i u dvostrukom dnu zbog čega je u prtljažniku na raspolaganju solidnih 370 litara prtljažnog prostora.

Hibridna Optima donosi vrlo bogatu serijsku opremu koja između ostalog uključuje navigacioni sistem s 8-inčnim ekranom osetljivim na dodir i DAB+ digitalni radio. To je ujedno i prvi model Kia, koji nudi Android Auto™, koji deluje na svim Android telefonima koje pokreće 5.0 (Lollipop) ili novije verzije, i Apple CarPlay™ (iPhone 5 ili noviji), koji će da bude raspoloživ krajem godine.

Android Auto™ korisniku omogućava povezivanje pametnog telefona i pristup aplikacijama pomoću ugrađenog infotainment sistema, kao npr. glasovno naređivanje navigaciji Google Maps, handsfree telefoniranje i tekstualne poruke i prepoznavanje glasa. Android Auto™ omogućava i emitovanje muzike iz Google Play Music.

Apple CarPlay™, koji stiže krajem godine, omogućava potpuno glasovno naređivanje  telefonu putem Siri, što uključuje npr. navigaciju preko Apple Maps, pozive i diktiranje teksta. Apple CarPlay™ podržava i ostale audio aplikacije, npr. emitovanje muzike ili audio knjiga, koje korisnik preuzme preko svog iPhonea.

Audio-navigacioni sistem nudi potpunu povezanost s najnovijim podacima (Kia Connected Services). Sistem, koji pruža TomTomTM, nudi mnogo toga, između ostalog: saobraćaj uživo, radarska upozorenja, lokalno pretraživanje i vremensku prognozu. Sistem je u Evropi potpuno bestplatan za sve kupce Optime sedam godina od dana kupovine.

Audio sistem je serijski opremljen sa šest zvučnika, a kupci mogu dodatno da naruče vrhunski Harman Kardon Premium snage 590W, sa 10 zvučnika, spoljnim pojačalom, tehnologijom za obnovu muzičkih fajlova Clari-FiTM MP3 i naprednom Harman Kardon surround tehnologijom QuantumLogicTM.

Optima nudi bežično punjenje mobilnih uređaja, koje se nalazi u otvorenoj pregradi centralne konzole. Bežični punjač snage 5W omogućava mobilno punjenje telefona. ‘Detekcijom stranog predmeta’ sistem punjenja se aktivira, kada u pregradi detektuje kompatibilan uređaj i korisnika upozori ako prilikom izlaska iz automobila u njemu ostavi telefon. Sistem na ekranu instrument ploče prikazuje stanje napunjenosti baterije i upotrebom bezbednosnog sistema sprečava pregrevanje tokom punjenja.

Kia je prošle sedmice predstavila i karavan verziju Optime, koja može da se pohvali deljivom zadnjom klupom (u omjeru 40:20:40) i velikim prtljažnikom zapremine 552 litra, koji se potpunim obaranjem zadnjih sedišta povećava na 1.686 litara.

Većina kupaca Optime u Evropi prema očekivanjima odlučiće se za karavan, koji će kao i limuzina ponuditi sva tehnička i bezbednosna pomagala, uz savršen komfor. Tehnološka oprema između ostalog uključuje: napredni tempomat (ASCC), automatsko kočenje u nuždi (AEB), upozoravanje kod nenadane promene vozne trake (LKAS), automatsko paljenje i gašenje dugih svetala (HBA), upozoravanje na ograničenja brzine (SLIF), sistem za detekciju mrtvog ugla (BSD), upozoravanje na predmete u pokretu prilikom vožnje unazad (RCTA) i još puno toga.
Karavan Optima Sportswagon, kao i priključni hibrid, kod nas treba da stigne sredinom novembra.

Optimu GT, namenjenu isključivo evropskom tržištu, pokreće Kijin novi 2.0 T-GDI benzinac. Motor, koji je u potpunosti izrađen od aluminijuma, razvija 245 konjskih snaga pri 6.000 o/min, a može da se pohvali najvećim obrtnim momentom od 350 Nm u intervalu između 1.350 i 4.000 obrtaja u minutu.

Optima GT, koja će da se proizvodi i kao limuzina i kao karavan, ovaj motor premijerno predstavlja u Evropi. Naime motor je razvijen za američko tržište, gde je Optima jedna od najprodavanijih limuzina.

Optima GT prosečno troši samo 8,2 l/100 km, uz emisije CO2 od 191 g/km (kombinovano, novi evropski vozni ciklus), a od 0 do 100 km/h potrebno joj je 7,4 sekunda (Sportswagon 7,6 sek. ). Zahvaljujući snažnom turbopunjaču za međuubrzanje od 60 do 100 km/h treba joj samo 3,7 sekunda (Sportswagon 3,8 sek.). Najveća brzina je elektronski ograničena na 240 km/h (Sportswagon 232 km/h), čime je GT najbrža Kia koju su ikad napravili za Evropu.

Sve tri verzije sredinom novembra se priključuju limuzini Optima i hibridnom krosoveru Niro i tako dodatno obogaćuju Kijinu gamu modela u Evropi, koju čini 10 modela i 17 varijanti.
Kia Optima karavanKia Optima hibrid

netauto.rs