Zanimljivosti

Nove najave Jeepa Grand Wagoneer

jeep-grand-wagoneer-01Kada je 2014. godine Fiat Chrysler Automobiles (FCA) objavio svoj petogodišnji plan za brendove Chrysler, Jeep, Dodge i Ram, potvrđeno je da je u planu i novi Jeep Grand Wagoneer.

Međutim, nije poznato kada bi tačno novi Grand Wagoneer mogao da postane dostupan kupcima. Ranije se inače o novom Grand Wagoneeru govorilo kao o modelu za 2018., dok druge vesti kažu da će se pojaviti 2019. ili tek 2020. godine.
Kako bilo, Grand Wagoneer će u ponudi zauzeti mesto iznad aktuelnog Grand Cherokee-a, a glavna tržišta biće SAD, Kina i Bliski istok. Takođe, neki izvori kažu da će se prodavati i u Evropi.

Jeepov prvi čovek Mike Manley je najavio da će ovaj model biti veoma konkurentan premium SUV-ovima, između ostalog Range Roveru i Porsche Cayennu. S tim u vezi, poslednje vesti kažu da će najskuplje verzije Grand Wagoneera koštati 130.000 do 140.000 dolara. Trenutno najskuplji Jeep je Grand Cherokee SRT koji košta oko 65.000 dolara.

Novi Grand Wagoneer biće napravljen na platformi nove generacije modela Grand Cherokee, s tim što će imati i dosta zajedničkih komponenti sa Maseratijem Levante, uključujući tu i neke motore (kao što je 3,8 litarski V8 benzinac i 3,0 litarski V6 dizel).
Treba pomenuti da Jeep planira da do 2018. godine poveća svoju prodaju na 1,9 miliona vozila godišnje, a tome će pored novih ili restilizovanih modela doprineti i proširena prodajna mreža (oko 1.300 novih dilera, uglavnom u Azijsko-pacifičkom regionu). 
netauto.rs