Auto-moto

Nova niva očekuje se 2024. godine

20210913131357_680735

 

Dobro je što konačno stižu moderan dizajn i enterijer, ali mnogi se plaše jer Reno Nisan napušta čuvenu rusku tehniku, koja je dosad bila nepogrešiva

Bez obzira na podlogu, lada niva stiže tamo gdje ste naumili. Vrhunski pogon na svim točkovima, kratko međuosovinsko rastojanje i jednostavan agregat, to je trio koji ruski terenac čini nezaustavljivim.

Jedno je ipak nedostajalo. To je finale – dizajn i luksuzan enterijer. Sada će se i to promijeniti. Činjenicom da je Lada postala dio koncerna Reno Nisan, očekuje se da čuveni koncept niva 4×4 vižn zaživi. Prošle nedjelje je potvrđeno da će novi model biti lansiran 2024. godine, imaće motore slične dačiji daster, ali naravno sa atraktivnijim dizajnom.

 

[ads1]

 

 

Još jedna dobra vijest stiže – cijena će biti čak povoljnija od “dastera”. To zapravo i nije novost, ali sa modernim dizajnom, “niva” će biti ubjedljivo najbolja ponuda za ulazak u 4×4 segment.

Nova “niva” biće izgrađena na platformi CMF-B, na kojoj stoje i modeli granta, vesta, XRAY i largusa. Ipak, tu su i loše vijesti. Ruski pogon će vjerovatno biti napušten, pa će pod karoserijom ležati nova mehanika. I još jedna loša vijest – ispod haube će faliti jedan cilindar, pa će auto pokretati trocilindrični turbobenzinac 1,0 sa 100 KS. Uspješan motor, ali zvuk koji se većini neće svidjeti.

Prezentacija se očekuje na jesen 2023, a prodaja početkom 2024. godine. Kao utjeha, pominje se i turbo 1,3 litra, sa CVT mjenjačem.

Podsjetimo, aktuelnu lada nivu pokreće 1,7 benzinski agregat sa 82 konjske snage.

 

(Kurir.rs)

 

[ads2]