Srbija

NOSTALGIČNA I MELANHOLIČNA MUZIKA KOJA POKREĆE: „Emir Kusturica i No Smoking Orkestra“ na Mećavniku snimaju novi album!

 

mokra-gora-emir-kusturica-novi-album_211116_ras-foto-milos-cvetkovic-012
U jeku Prvog pozorišnog festivala, koji je na Mećavniku održan 19. i 20. novembra, Emir Kusturica izdvojio je vreme za goste festivala, novinare, mnogobrojne posetioce, ali i za snimnje novog albuma sa svojim bendom „No Smoking Orkestra“. Kako muzičari kažu, retko kad je slobodan, ali je uvek i prisutan jer „sve kontroliše i iz daleka“…

Prigušeno svetlo „Kapor kafea“, gde bend redovno održava probe, osvetljavalo je i studio u kome su se Kustini muzičari predveče okupili, kako bi doradili i slušali snimljeni materijal. Vidno raspoloženi, slušali su nove pesme, menjali delove koji „ne zazvuče kako valja“, smejali se, igrali i pevali, ne mareći za vreme koje je „letelo“ u savršenoj atmosferi i dinamičnoj muzici „zaraznog“ ritma!

Po završetku snimanja, Emir Kusturica izdvojio je ono malo vremena na raspolaganju kako bi „ISKRI“ otkrio detalje o novom albumu i pesmama.

„Najznačajnije od svega jeste da se zna da smo mi svirali na osnovu jednog albuma devetnaest godina, i sad, kako ulazimo u dvadesetu, stvarno je red da se napravi drugi…!“, zaključio je Profesor kroz smeh.

Drugi članovi benda smejali su se i međusobno komentarisali Profesorovu izjavu. Violinista i jedan od glavnih članova benda, Dejan Sparavalo, u šali je dodao: „Svakih dvadeset godina po jedan album, kao i svaki ozbiljan bend!“.

„K’o i svaki ozbiljan i napredan komercijalni bend – svakih 20 godina jedan album!“, ponovio je Kusturica kroz smeh, „ali, šta je tu dobro? Tu je dobro što je to muzika koja je od profesionalnih muzičara, dakle ljudi koji žive od toga duže nego mi koji smo se u to uključili, i što tu postoji jedna kombinacija koja u tim pesmama uvek radi dobro, a to su aranžmani koji dolaze od filmskih radnika… Odnosno, Striborovo prepoznavanje ciganske rumbe kao baze ili, rekao bih, pesme koja pored tih dvojki koje mi sviramo, ska ritmova, dvočetvrtinskog takta, sadrži i te divne rumbe koje su onako poetične i koje ne postoje nigde u svetu… Dakle, kad se sagleda sve skupa, ceo album, to je jedna prilično melanholična, ali vrlo zabavna muzika koja pokreće, ali u isto vreme stvara i neka osećanja koja su blizu nostalgije i orijentalnih melanholija,“ objašnjava Kusturica.

Na pitanje o broju novih pesama na novom studijskom albumu benda „Emir Kusturica i No Smoking Orkestra“, Kusturica je odgovorio da će se na albumu naći dvanaest numera.

Posle prvog dela snimanja, bend je nastavio „u istom ritmu“, nakon što je jedan od njegovih članova u studio doneo čuvene meksičke „sombrero“ šešire nabavljene za gostovanja benda, ali, kako se ispostavilo, i za kolektivno slikanje koje je nasmejalo sve muzičare.

Po završetku slikanja, ekipa se vraća poslu, Kusturica daje instrukciju: „Idemo još jednom!“, ustaje i peva sa Sparavalom refren jedne od pesama… Postepeno im se pridružuju i ostali muzičari koji „muzičku igru“ prate i oponašanjem instrumenata, potom tri člana benda pevaju kao tenori, a zatim privode pesmu kraju. Posle svake pesme sledi isto: smeh, igra, razgovor i – iščekivanje sledeće numere.

Popularni bend, koji je slavu stekao prevashodno na međunarodnoj sceni, pre samo nekoliko dana nastupao je u Meksiku i Rusiji, gde je okupio veliki broj obožavalaca. Na redu su međunarodni nastupi u Argentini, Urugvaju i Portugalu do kraja godine, a potom i internacionalne turneje u 2017. godini, u toku koje će svetski poznati bend nastupati između ostalog i u Kini, Australiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Novom Zelandu i drugim zemljama širom planete.
Foto: M. Cvetković
Anđela Andrić

iskra.co