Auto-moto

Nijemci savjetuju – ovo su najbolji polovnjaci do 5.000 evra

20191211125340_573164

 

Prestižni Auto Bild analizirao je godišnji izvještaj njemačke Asocijacije tehničkih pregleda (TÜV) i izabrao najpouzdanija polovna vozila u cjenovnom rangu do 5.000 evra.

Automobili su podeljeni na osnovu godine prozvodnje na dvije-tri, četiri-pet, šest-sedam, osam-devet i 10-11 godina starosti.

U tri kategorije najstarijih modela bez konkurencije je Volkswagen Golf Plus. S obzirom na to da se smatra “penzionerskim” modelom, jasno je zašto je tako popularan.

Golf Plus nema neke izražene mane, a vrlo je zastupljen na tržištu “polovnjaka” pa je izbor više nego solidan.

Cijene Golfa s višim krovom se kreću od 1.800 za nešto starije i primjerke s većom kilometražom.

 

[ads1]

 

U grupi vozila sa starijm “rodnim listom” preporučuju se još Ford Fusion koji može da se nađe već od 1.000 evra, a nudi dosta prostora uz dugotrajnost.

Iako je nešto skuplji za održavanje, vrlo je racionalna i kupovina Audija A3 starog osam-devet godina s obzirom na kvalitet izrade i pouzdanost, uprkos većoj kilometraži.

U preporučene modele koji se bliže drugoj deceniji “života” spada i VW Golf IV koji može da se nađe od 3.800 evra u Njemačkoj.

Ako vam je potreban gradski automobil starosti šest-sedam godina, Auto Bild prije svega preporučuje Mazdu 2 po cijeni od 2.200 evra, koja nije poznata po nekim slabostima.

Što se tiče vozila četiri-pet godina starosti, tu se ističu Suzuki SX4 koji za 3.100 evra može da bude odličan izbor ako vam je potreban model koji nudi i 4×4 pogon.

 

[ads2]

 

 

Ako imate ograničeniji budžet, onda je bolje da se fokusirate na potragu za Peugeotom 308. Francuski adut ukoliko je redovnog održavan nudi mnogo za 2.500 evra.

Ukoliko možete da “dobacite” do 4.500 evra, a tražite porodični automobil jeftin za održavanje, pored Opel Merive ne morate tražiti ništa drugo.

Oni koji nemaju povjerenja u automobile koji su izašli iz garancije, dakle traže nešto dvije-tri godine staro do 4.000-5.000 evra, preporučuju se prije svih Toyota Yaris i VW Polo, koji sjajno “drži” cijenu i poslije nekoliko godina upotrebe.

(B92)