Aktuelnosti RS

Nesreća na ekskurziji: Učenik iz Banjaluke SLOMIO KIČMU u skoku s mola

8SKktkqTURBXy80OGQ4NjFhODk4OTE5NzBhOTJlNjY5OWY1MTQxZTMzYy5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Vanja Pejaković, učenik 3. razreda banjalučke Poljoprivredne škole, slomio je četvrti vratni pršljen tokom skoka s mola u vodu duboku tek pola metra, i to u letovalištu Lido di Jezolo u Italiji, gde je još na lečenju.

U školi su rekli Nezavisnim novinama da je osamnaestogodišnjak iz Kotor Varoša, koji je planirao upisati Visoku školu unutrašnjih poslova, na aparatima, odnosno u komi, iz koje ga lekari povremeno bude, a nakon nezgode tokom prvog dana ekskurzije, održane od 27. maja do 2. juna.

Od tog momenta putovanje kojem su se svi radovali za njega se pretvorilo u borbu za ozdravljenje, a za njegove drugove i profesore u noćnu moru.

Prema školskom izveštaju, veterinarski tehničar je u vodu, duboku 50 centimetara, skočio s mola visokog jedan metar.

– Na mestu s kojeg je skočio nalazi se tabla na kojoj jasno stoji upozorenje o zabrani skakanja s mola u vodu – navodi se u školskom izveštaju.

Kako dalje piše, tokom dolaska na plažu oko 20 đaka bilo je s tri profesora i tu su upozoreni da moraju biti u grupi, a udaljavanje prijaviti profesorima.

Međutim, njih nekoliko, uključujući i Pejakovića, samoinicijativno je otišlo i skočilo u vodu.

– Nakon što je skočio i pošto su ga izvukli do obale, bio je svestan svega. Izvinio se što je to napravio i rekao: ‘Neće ovo dobro biti za mene, nisu ovo serije da se završi srećno’ – priča Edi Haneš, direktor Poljoprivredne škole.

Hanešu je šefica računovodstva javila da je učenik povređen i on je odmah otišao na mesto događaja, gde je doktorica, koja je bila u pratnji đaka, Vanji mobilisala vrat i glavu peškirima, a zatim je stigla i Hitna pomoć.

– I Hitna mu je ukazala pomoć, te je prevezen u ambulantu. Tamo su ga pregledali i odmah je po njega došao helikopter – naglašava Haneš.

Mladić je, kako saznaju “Nezavisne”, helikopterom prebačen iz lokalne bolnice u Kliniku “Mestre” u Veneciji, gde mu je urađena magnetna rezonanca i potom je operisan.

Kako kaže Haneš, utvrđeno je da mu je zgnječen četvrti pršljen i presečena kičmena moždina.

– On je još na aparatima, s tim što, kad je i u komi, sve čuje – priča Haneš.

U školi navode da ekskurzija, koja je sprovedena u režiji Turističke agencije “Star Travel”, nakon ove nezgode nije prekidana.

O svemu su obavešteni i roditelji mladića i oboje su u Italiji.

Iz Turističke agencije “Star Travel” rekli su da su odmah preduzeli mere na aktiviranju putnog zdravstvenog osiguranja.

– Direktor agencije i naš partner u Italiji su u Trstu sačekali roditelje, koji su, nakon što su obavešteni, odmah krenuli u Italiju – navode iz “Star Travela”.

Dodaju da su roditelje smestili u hotel u blizini bolnice, te im obezbedili italijanski broj telefona, ali i prevodioca, koji je bio s njima svaki dan kada je doktor saopštavao informacije o stanju njihovog sina.

– Sve troškove transporta helikopterom, operativni zahvat i boravak u bolnici dosad pokriven je polisom koju je agencija rešila – navode, uz ostalo, iz Agencije “Star Travel”.

Iz Ministarstva prosvete i kulture RS kažu da su se obratili svim nadležnim institucijama da, u skladu sa svojim nadležnostima, pomognu ovom učeniku i njegovoj porodici tokom njihovog boravka u Italiji.

Humanitarna akcija

Poljoprivredna škola Banjaluka pokrenuće humanitarnu akciju s ciljem prikupljanja sredstava za lečenje Vanje Pejakovića.

Sredstava će, uz profesore, prikupljati i učenici, a u planu je i inicijativa za otvaranje posebnog humanitarnog broja telefona.

blic.rs