Republika SrpskaZanimljivosti

Neobično vozilo bajkera iz Trebinja: Trokolica od starih motora i auta

Motor trotočkaš, kojeg ovog leta trebinjskim ulicama vozi Ranko Gudelj, postao je atrakcija za građane i turiste.

mhiktkqTURBXy9hMjE3Nzg3MDZhYjFiMjI5ZTdiZTQyNGQ0NmNkYTQ2Mi5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Kad prokrstari ulicama, kaže vlasnik, uvek neko zatraži da se provoza krug na motoru koji je ručni rad, a gde god ga parkira znatiželjnici se raspituju.

Ranko je bajker godinama, a za svoju novu mašinu zahvalan je Miloju Lambeti, penzionisanom profesoru likovne umetnosti i bajkeru, koji je od konstrukcije starog motora napravio unikatno vozilio.

– Motocikl „trajk“ sastavljen je od nekoliko vrsta motora i automobila. Motor mu je od „renoa 4“, a u konstrukciji ima delova „kavasakija“, „honde“, „harli davidsona“. Prednji amortizeri su od „MZ“ starog motora koga je profesor Lambeta nekada vozio, a ima i delova od „bube“. Trokolica ima 900 kubika, mali je potrošač i jako je ugodan za vožnju – opisuje Ranko svog trotočkaša.

Ovo neobično prevozno sredstvo nastalo je od motora dovezenog iz Prijedora, a nekoliko meseci se kuckao u radionici u Dražin Dolu kod Trebinja.

– Stari motor sam dovezao kamionom do Ljubinja, a onda čim sam krenuo kroz Popovo polje pregrijao se. Majstor Miloje je došao odvezao ga u radionicu i svojom maštom i spretnošću napravio ovu trokolicu – priča Ranko.

Kaže da ga je prvi put provozao na trebinjskoj motorijadi ove godine i da u Trebinju postoji još jedan sličan motor kod njegovog prijatelja, ali ga ne vozi.

Motor je za laganiju vožnju, a maskimalna brzina koju je postigao je 130 kilometara na sat. Priznaje da će mu biti teško kad se rastane od svog ljubimca, iako planira da u budućnosti kupi čopera.

– Od malih nogu vozim motore, pošto je i moj otac bio bajker. Vozio sam „tomos automatik“ i skutere, a poslednjih godina ozbiljnije mašine. Ovaj je nešto posebno. Biće mi teško kad odlučim da ga prodam, a pošto je unikatan teže će se naći i kupac, ali ima ljudi koji vole ovakve motore – navodi Ranko.

Ranko i majstor Miloje planiraju da urade još jedan trotočkaš i turistički vučni voz, ali više o ovoj ideji ne otkrivaju.

– O tom po tom – ovom hercegovačkom uzričicom završava Ranko razgovor o svom hobiju.

Zanimanje mu je kuvar, radio je u nekoliko trebinjskih ugostiteljskih objekata, a zaposlen je u menzi trebinjske Indusrije alata.

– Ima me svugde gde ima hrane i motora – kaže ovaj mladi Trebinjac.

 

 

 

 

D. Čolović /blic.rs