TurizamZlatibor

NARODNO VEROVANJE O ČUDESNOM VODOPADU NADOMAK ZLATIBORA: Ako par prođe iza njega, ljubav će im trajati večno! (VIDEO)

274979_vodopad-gostilje_ls

 

Impresivne slike netaknute prirode nadomak Zlatibora.

Selo Gostilje, po kojem vodopad nosi naziv, nalazi se nadomak Zlatibora. Od Beograda je udaljeno oko 250 km, od Užica 30 km i oko 20 km od centra Zlatibora.

[ads1]

 

Vodopad na gostiljskoj reci posebno je obeležje ovog kraja. Slapovi, virovi i vodopad, okruženi lekoviti biljem, borovom i bukovom šumom, čine ovaj predeo neodoljivom prirodnom lepotom.

Vodopad se nalazi na Gostiljskom potoku (poznatom i pod imenom Vrelo) na 850 metara nadmorske visine. Visok je 20 metara, bogat vodom i u sušnom periodu, pa predstavlja atrakciju i tokom letnjih meseci. U toplim letnjim mesecima ovde je temperatura i po nekoliko stepeni niža, pa je boravak na vodopadu prijatan.

Majušno, lepo uređeno selo na jugoistočnoj strani zlatiborske visoravni, oko 30 km jugoistočno od Zlatibora, pored puta Zlatibor-Nova Varoš nalazi se LJubiš.

U dolini reke Ljubišnice, ispod vrhova Čigote, Murtenice i Borkovca, selo LJubiš obiluje prekrasnom prirodom, mirom, tišinom, cvrkutom ptica i preduzimljivim, mudrim i vrednim domaćinima.

Selo LJubiš je okruženo gustim borovima i važi za jedno od najlepših sela zlatiborskog kraja, koje je u svojim pesmama opisao gospodin Ljubivoje Ršumović – jedan od njegovih najčuvenijih predstavnika.

Mesto gde se noću kupaju vile i večno vežu zaljubljene

Od davnina postoji priča da se pod gostiljskim vodopadom noću kupaju vile čije čini, kaže verovanje, večno vežu zaljubljene. Kad momak i devojka prođu iza vodopada, pričaju Gostiljci, cvetaće im ljubav i pratiti ih sreća do kraja života.

Među turistima koji posećuju Zlatibor ima i parova pridošlih u Gostilje samo da bi se vilinskim činima neraskidivo vezali. Takođe se mogu videti oni koji su nekad dolazili kao momak i devojka da prođu kroz vodopad, sad dolaze kao supružnici.

 

[ads2]

-Pod vodopadom smo u imali dosta veridbi, čak se i jedan par mladenaca iz Republike Srpske venčao ovde pred matičarem kog su doveli – prenosi Miroslav Tucović.

Ako želite da se okupate u senci borova, napijete vode sa izvora ili nadišete svežeg planinskog vazduha, rodni kraj generala Smiljanića je idealno mesto za to.

 

Autor: Stil/Novosti.rs