Hrana i pićeZdravlje

Namirnice koje ne bi trebalo da konzumirate kada se osjećate iscrpljeno

Tired pretty woman in pajamas falling back on her bed. Sleepy woman. Slow motion shot

Iako ne postoji čvrsta i brza dijeta sa sindromom hroničnog umora, možda postoje neke namirnice koje mogu doprinijeti simptomima ovog stanja.

 

[ads1]

 

Ako patite od sindroma hroničnog umora, postoji pet namirnica koje mogu biti povezane sa doživljavanjem efekata ove dijagnoze, a njihovo ograničavanje ili izbjegavanje može vam pomoći da se osjećate malo bolje.

Meso sa visokim sadržajem masti

Kosti mesa sa visokim sadržajem masti obično su bogate nezdravim mastima. Takođe, podaci koje je objavio Journal of Human Nutrition and Dietetics sugerišu da je konzumiranje nezdravih masti povezano sa simptomima sindroma hroničnog umora. Oslanjanje na mršavije komade mesa, poput piletine od bijelog mesa, odrezaka i svinjskih kotleta, može biti bolje po vas.

Rafinisani bijeli hljeb

Rafinisani bijeli hljeb obično ima malo vlakana, ili može biti potpuno bez vlakana u zavisnosti od brenda koji odaberete. Gore pomenuti podaci koje je objavio JHND sugerišu da je ishrana sa malo vlakana povezana sa simptomima sindroma hroničnog umora. Odlučivanje za hjleb od cijelog zrna može da nahrani vaše tijelo sa više vlakana kada uživate u sendviču ili u svom voljenom jutarnjem tostu od avokada.

Slatkiši

Konzumiranje slatke hrane, posebno bez zdravih masti ili proteina, može dovesti do skoka glukoze praćenog potencijalnim slomom, što može ostaviti da se osjećate usporeno. Ako vam treba nešto slatko, izbor za poslasticu od tamne čokolade može biti bolji izbor, jer su polifenoli koji se nalaze u kakau povezani sa manjim brojem simptoma sindroma hroničnog umora.

 

[ads2]

 

 

Gazirana pića napravljena od kukuruznog sirupa sa visokim sadržajem fruktoze

Istraživanja pokazuju da su konzumacija visokofruktoznog kukuruznog sirupa i upala isprepleteni. Pošto simptomi sindroma hroničnog umora odražavaju upalu niskog stepena, ograničavanje unosa proinflamatornih proizvoda, kao što je slatka soda, može pomoći ljudima da se osjećaju malo bolje kada upravljaju ovim stanjem.

Alkohol

Alkoholna pića mogu imati dehidrirajući efekat na tijelo. I baš kao kod ljudi koji nemaju sindrom hroničnog umora, dehidracija može dovesti do nekih neprijatnih simptoma, poput osjećaja izuzetnog umora.

 

Izvor: novosti.rs