Aktuelnosti RSSvijet

Najveći svjetski autoriteti za pitanje holokausta jasno iznijeli stav o pitanju “genocida” u Srebrenici

Efraim Zurof izraelski direktor Centra Simon Vizental i “posljednji lovac na naciste” i profesor Hebrejskog univerziteta u Јerusalimu Јehuda Bauer, koji se smatra u stručnim krugovima za najvećeg autoriteta za pitanje Holokausta i genocida jasno i glasno su rekli da u Srebrenici nije bilo genocida.

U ekskluzivnom intervjuu rađenom za potrebe dokumentarnog filma “Anatomija obmane: Srebrenica” u produkciji Centra za društvenu stabilnost ovi svetski autoriteti su izneli svoje mišljanje.

– Možda je najbolji način da se to opiše, shodno onome što ste rekli, jeste, da bi to bio genocid ukoliko bi plan rešavanja problema predviđao uništenje druge grupe. Dakle, u Bosni plan nije bio da se ubiju svi Bošnjaci, ni u kom slučaju. To je nezamislivo. To i jeste poenta. Zato to nije genocid – izjavio je Zurof u razgovoru sa Јehudom Bauerom.

Podsećamo, Srbija danas brani svoj obraz i međunarodno pravo, jer sramna rezolucija o Srebrenici treba da se nađe na dnevnom redu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

RTRS