Aktuelnosti RS

NAJTRAŽENIJI LIK U TREBINJU Ako ne želite da čekate u koloni za more pozovite OVOG ČOVEKA

odLktkqTURBXy9mNjQ3NTZiMWUzZDI4MzM3MWFlMmU3Y2M1YTAzZGM0NC5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Najtraženiji čovek ovog leta u Trebinju bio je Rade Milićević sa Ivanice kod Trebinja kome je telefon dnevno zvonio više puta nego svim dežurnim službama u gradu.

Razlog su bile velike gužve na graničnom prelazu Brgat na ulazu u Hrvatsku prema Dubrovniku, a Rade je sve koji bi ga pozvali upućivao da li i kada da krenu iz Trebinja, koje je udaljeno dvadesetak kilometara od bosanskohercegovačke granice na Ivanici.

Na osnovu kolone automobila na graničnim prelazima Brgat i Ivanica procenjivao je kolika su čekanja, pa oni koji su ga ovog leta slušali izbegli su nepregledne kolone i na more stizali preko nekog drugog graničnog prelaza.

– Rekordan broj poziva je 155 u jednom danu, a u proseku mi je telefon zvonio 50 puta svaki dan u protekla dva meseca – kaže za „EuroBlic“ Rade, Trebinjcima najpoznatiji kao Rade Moćni.

Ovaj nekadašnji konobar u Dubrovniku govori tri strana jezika pa se jednako dobro sporazumevao i sa strancima i sa Trebinjcima.

– Zvali su me svi, Trebinjci, njihovi gosti, ali i Danci, Šveđani, Norvežani i drugi koji su došli u Trebinje. Nikoga nikada nisam slagao, što je najvažnije, zato su toliko i zvali – objašnjava Rade.

On priča da se na ulazu u Hrvatsku ovog leta čekalo po dva i po sata i duže, a zadržavanja su bila na graničnom prelazu Gornji Brgat, pa su se kolone „prelevale“ i na Ivanicu.

Rade koji radi kao predstavnik jednog osiguranja na graničnom prelazu Ivanica kaže da su gradnjom novog prelaza stekli mnogo bolji uslovi za rad, ali da će sve biti „propusnije“ kad i Hrvati naprave novi prelaz sa više traka.

Novi granični prelaz Ivanica pušten je u rad pre nekoliko dana, a njegovo svečano otvaranje najavljeno je za utorak, kada bi vrpcu trebali preseći presedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović i direktor Uprave za indirektno oporezivanje Miro Džakula.

Izgradnja novog graničnog prelaza Ivanica počela je u martu i koštala je 2 miliona KM, a prelaz ima četiri trake i drugu infrastrukturu za brži protok ljudi i roba.

Ukoliko i granični prelaz Gornji Brgat u Hrvatskoj do sledećeg leta ne bude proširen Rade Milićević će, verovatno, i naredne turističke sezone biti najtraženija osoba za Trebinjce i njihove goste.

D.Č. – blic.rs