Zanimljivosti

Najprofitabilniji proizvođač automobila

ford-focus-2015

Volkswagen je u prvom polugodištu 2016. godine prodao najviše automobila. Međutim, drugi automobilski koncerni zarađuju bolje od Volkswagen-a. Ko je najprofitabilniji?

U teoriji je sve jednostavno: najveći moraju da budu i najprofitabilniji, jer što je neka firma veća, može bolje da koristi i prednosti svoje veličine, stručno se to zove “Economies of Scales”. Što više jedinica proizvoda proizvedu, mogu da smanje troškove za svaki proizvedeni komad pojedinačno. U praksi to ne funkcioniše uvek. To pokazuje komparacija profita proizvođača automobila u prvom polugodištu 2016. godine.

Na vrhu liste je Ford Motor Company, američki koncern, koji se u prošlosti nije baš proslavio sjajnim rezultatima. Ni stručnjaci ih nisu očekivali na vrhu liste. Mereno apsolutnom zaradom po automobu i maržom profitabilnosti, Ford je po prodatom automobilu ostvario 1.652 evra dobiti. Marža, koja se meri EBIT-om (pre obračuna kamata i poreza) iznosila je 8,7 odsto. Iza Forda je General Motors s maržom od 8,6 odsto. I to je iznenađenje, obzirom da je taj američki koncern 2009. godine proglasio insolventnost. Ključ uspeha stručnjaci poput Ferdinanda Dudenhoffera, šefa CAR (Center Automotive Research) na Univerzitetu Duisburg-Essen, je fleksibilnost u procesu proizvodnje.

Muke Volkswagen-a sa sopstvenim strukturama

Najveći evropski proizvođač, nemački Volkswagen, trenutno je svetski lider po broju prodatih automobila, ali imaju maržu od samo 4,5 odsto, što je najgore u njihovoj kategoriji proizvođača velikih serija automoba.

„Već godinama Volkswagen ima strukturni problem”, kaže Dudenhoffer. Na jednoj strani je to savezna pokrajina Donja Saksonija koja drži 20 odsto deonica koncerna, a s druge strane ulogu igra i suodlučivanje radnika u vođenju koncerna. Sigurnost radnih mesta je poput dogme koja ne može da se obori, a to onda znatno utiče i na radne procese: „Danas Volkswagen u vlastitoj režiji proizvodi sedišta, osovine i neke druge komponente, i to u Nemačkoj, gde su plate i troškovi rada visoki. Ti poslovi su zaštićeni, to je kratkoročno dobro, ali šteti profitabilnosti Volkswagen-a”, kritikuje Dudenhoffer.

Japan i Južna Koreja u problemima

Kritike stižu i na račun južnokorejske firme Hyundai-Kia i nekadašnjeg rekordera po stopi profita, japanske Toyote. Izraženo u apsolutnim brojkama, Hyundai po automobu zaradi 755 evra i još je gori od Volkswagen-a koji po prodatom komadu zaradi 801 evro. Poređenje radi: Ford po automobu zaradi 1.652 evra.

Toyota ima maržu od osam odsto, po automobu postiži profit od 1.602 evra, što uopšte nije loše. Ipak Dudenhoffer kaže da je zvezda Japanaca u opadanju: „Izgleda da ono što je u prošlosti krasilo Japance, ne samo Toyotu, nego i Hondu, Mitsubishi, Suzuki i kako se već oni svi zovu, danas nije tako jako izraženo.” Bivše zvezde blede, u usponu su neke nove…

Premium proizvođači u nekoj drugoj ligi

U poređenju s kompanijama poput Volkswagen-a, koje proizvode masovno, u velikoj seriji, premium marke igraju u nekoj drugoj ligi. BMW (9,5 odsto Ebit-marže) i Mercedes-Benz (7,9 odsto) u prvom polugodištu 2016. godine zaradili su solidan novac.

Uzmemo li za meru apsolutnu zaradu po automobu, onda su proizvođači luksuznih automobila naravno u sasvim drugom svetu. Njihovi automobili koštaju mnogo više od modela za široke narodne mase. Najbolji primer su marke poput Ferrarija ili Porschea. U prvih šest mjeseci ove godine svaki prodati Ferrari je u proseku koštao 310.250 evra, kod Porschea se radilo o 93.410 evra.

Ferrari je s 18 odsto imao daleko najbolju maržu u segmentu premium proizvođača. Italijani po automobilu zarade 56.000 evra. Porsche zaradi mnogo manje od Ferrarija, naime 15.641 evro po automobilu (marža od 16,7 odsto).
Klaus Ulrich/DW

netauto.rs