Aktuelnosti Višegrad

NAGRAĐENI ZA UREĐIVAČKI MARATON

VIŠEGRAD – Na maloj svečanosti u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ danas su proglašeni pobjednici i uručene nagrade za tri najuspješnija učenika u uređivačkom maratonu ,Vikimedijinom projektu „Viki ambasador“.

Nagrade su, nakon emitovanja filma „Vikipedija i obrazovanje“ u kome su učestvovali učenici sa svojim mentorima, uručene učenicima Dejani Rašević, Sanji Kojić i Ani Baranac.

„Radili smo na slobodnu temu, postavila sam dosta članaka posebno iz biologije ali i o nekim istorijskim ličnostima“, rekla je Dejana Rašević.

Drugonagrađena Sanja Kojić kaže da je učešće u ovom projektu za nju veliko iskustvo.

„ U početku je bilo mnogo amaterskih poteza i tekstova a kasnije, sa sticanjem iskustva, se sve sredilo i naši članci su bili sve kavalitetniji“, dodala je Kojićeva.

Osvajanju trećeg mjesta radovala se i i Ana Baranac.

„ Drago mi je što smo imali mogućnost da iskažemo svoju kreativnost i da drugima prenesemo zananje“, kratko je objasnila Baranac.

Zadatak ovog projekta je kreiranje slobodnih sadržaja u saradnji učenika, njihovih profesora ali i lokalne zajednice i njenih institucija.

„ Saradnja je koncipirana prema modelu boravka delegiranih Viki ambasadora u nekoj od obrazovnih institucija gdje se provode različite aktivnosti kao obuka zaposlenih na nekom od Vikimedijinih projekata do kreiranja slobodnih sadržaja“, istakla je Viki ambasador Bojana Podgorica.

U okviru ovog projekta organizovano je pet uređivačkih radionica.

„U ovim radionicma nastalo je oko stotinu sadržaja kojima se širi srpska Vikipedija a realizovan je i uređivački maraton koji je trajao od 27.do 29.marta i u kome je učestovala grupa izrazito darovitih učenika“, naglasila je pedagogica Tanja Novaković.

R. TASIĆ