Republika SrpskaTurizam

“Nacrtom zakona o boravišnoj taksi predviđeno ukidanje paušala”

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić istakao je da su Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boravišnoj taksi predvidjeli ukidanje paušala, te plaćanje boravišne takse po osnovu broja noćenja.

Šulić je prije početka javne rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boravišnoj taksi izjavio, da se izmjenama zakona povećava zakonski obuhvat obveznika plaćanja i raspon visine boravišne takse.

Istakao je da mu je drago što iz Pala kreću sa javnim raspravama o izmjenama i dopunama Zakona o boravišnoj taksi, navodeći da je to jedan do strateških zakona koje je resorno ministarstvo preuzelo na sebe.

On je kazao da se izmjenama Zakona u sistem prijave gostiju po ostvarenom noćenju uvode i pružaoci usluga u “stanovima na dan” i objektima seoskog turizma, što ima višestruki značaj.

– Želimo da zajedno sa lokalnim turističkim zajednicama vidimo način kako možemo poboljšati i povećati uplaćivanje boravišne takse. Prvenstveni cilj jeste ukidanje paušala, jer smo vidjeli da su ljudi koji se bave privatnim iznajmljivanjem smještaja od prošlog zakona do danas dosta ojačali, tako da bi novim nacrtom zakona predvidjeli to ukidanje – istakao je Šulić.

Prema njegovim riječima, nadležnost lokalnih zajednica jeste da određuju visinu boravišne takse na svom lokalitetu u skladu sa zakonom koji će se donijeti, a ako je neko platio boravišnu taksu paušalno za ovu godinu, zakon će za njih vrijediti od naredne godine.

Direktor Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo Igor Ikonić izjavio je da je jako bitna tema o boravišnoj taksi i dodao da je napravljen iskorak u posljednje vrijeme kada je riječ o broju novokategorisanih objekata.

– Borba protiv sive ekonomije koja je u ovoj oblasti se prilično suzila. Imamo još dosta posla, ali ovo je jedan od ključnih zakona koji treba da doprinese boljoj naplati boravišne takse i što boljoj uređenosti ove oblasti – rekao je Ikonić.

RTRS