Aktuelnosti RSZdravlje

Na trezor prelazi još 16 domova zdravlja

dom zdravlja

 

Od Nove godine jos 16 zdravstvenih ustanova u Srpskoj prešlo je na trezorsko poslovanje. To znači da prestaju da funkcionišu kao individualne poslovne jedinice i prelaze u okvir budžeta gradova i opština. Lokalne samouprave, kao njihovi osnivači, time dobijaju mogućnost i obavezu nadzora nad planiranjem, upravljanjem i kontrolom finansijskog poslovanja.

 

[ads1]

 

„U smislu da se moraju ispuniti sve one obaveze koje se budžetskim planom predviđaju. Jasno se predviđa koje stavke se i kako palniraju, kako ide njihovo izvršenej u toku same godine. Najveći  pomak u ovome je to što osnivač preuzima potpuno odgovornost za ustanovu čiji je osnivač. Tako da i sa aspetka organiazcionog postavljanja direktora, usvajanja izvještaja o radu, plana rada planiraju se i sredstva koja idu u tom sklopu gdje se prati da kažemo i način realizacije tih sredstava“, rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Pozitivno iskustvo sa trezorskim poslovanjem imaju u Domu zdravlja Čelinac. Bili su prvi u novom sistemu, što je kažu doprinijelo stvaranju partnerskog odnosa između opštine i doma zdravlja, a na viši nivo su podignuli i svoju i odgovornsot uprave za poslovanje doma zdravlja.

„Sada je samo u tome stvar da i sam budžet doma zdravlja na osnovu potpsianih ugovora i planova sa FZO, koji je glavni finansijer domova zdravlja, takođe i lokalne zajednice i  svih drugih njihovih prihoda, nijihov budžet usvaja skupština opštine u okviru ukupnog budžeta jedne lokalne zajednice i u tome je razlika“, izjavio je Vlado Gligorić, načelnik opštine Čelinac.

U domu zdravlja Laktaši spremno su dočekali promjene. Kažu odgovorno su vodili poslovnu politiku, pozitivno poslovali pa u cijeli proces ulaze bez dugovanja.

„Ovo je samo jedna mjera koja će sve zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj primarnog nivoa na neki način uokviriti u jedno odgovorno i ozbiljno poslovanje pod većom kontrolom lokalne zajednice koja je i osnivač domova zdravlja“, istakla je Snježana Radetić, v.d. direktor Doma zdravlja Laktaši.

Vlada Srpske je obezbjedila sedam miliona maraka za 16 domova zdravlja kako bi izmirili svoje obaveze i lokalne zajednice ih preuzele čistih računa. Plan je da se trezorskim poslovanjem zaustavi i povećanje ukupnih obaveza u zdravstvu.

Izvor: ATV
[ads2]