Aktuelnosti VišegradČajničeFočaRudo

Na području PU Foča stanje bezbjednosti za prvih devet mjeseci na zadovoljavajućem nivou

Načelnik Policijske uprave  Foča Velimir Kostović je na današnjoj konferenciji za novinare istakao da je stanje bezbjednosti  na području koje operativno pokriva ova Uprava  na osnovu parametara kako iz oblasti   kriminaliteta, javnog reda i mira, tako i u oblasti stanja bezbjednosti saobraćaja, na zadovoljavajućem nivou.

Načelnik je istakao je da u posmatranom periodu nije bilo težih krivičnih djela koja bi dovela do uznemiravanja građana, kao ni narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, iako je broj   evidentiranih krivičnih djela u porastu za oko 12%. Naime evidentirano je ukupno 180 krivičnih djela, dok je u 2022. godini zabilježeno 161 krivično djelo. Načelnik je izjavio da je porast i u evidentiranom broju saobraćajnih nezgoda, dok je smanjen broj narušavanja javnog reda i mira.

Načelnik Krunić je izjavio da je u periodu januar–septembar 2023. godine  evidentirano 99 narušavanja javnog reda i mira što je smanjenje za oko 13%, dok je zabilježeno povećanje broja  saobraćajnih nezgoda za 16%, odnosno 295 saobraćajnih nezgoda. Po strukturi saobraćajnih nezgoda zabilježeno je 16 saobraćajnih nezgoda sa teže povređenim licima, a 38 saobraćajnih nezgoda sa lakše povređenim licima, dok su u dvije nezgode  smrtno stradala dva lica.

Najveći broj ileganih migranata pronađen je na području Policijskih stanica Rudo i Čajniče, istakao je načelnik Krunić.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Tomović izjavio je da je u izvještajnom periodu nadležnim tužilaštvima podneseno 147 Izvještaja o počinjenom krivičnom djelu za  180 krivičnih djela, od kojih su 35 krivična djela po nepoznatom izvršiocu. Koeficijent ravetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi 45%, dok je koeficijent ukupne rasvetljenosti iznosi 89%.

mup.vladars.net