Zdravlje

Na ovaj način najmlađe zaštitite od sunčanice “Djeca su osjetljivija na visoke temperature”

vrbas-vrucine-vrijeme-03-foto-S-PASALIC-872x610

 

Pedijatri poručuju da su djeca osjetljivija na visoke temperature u odnosu na odrasle i da su sklonija sunčanici i pregrijavanju.

Pedijatri poručuju da su djeca osjetljivija na visoke temperature u odnosu na odrasle i da su sklonija sunčanici i pregrijavanju. Preporučuju nošenje zaštite na glavi, ali i česta hlađenja kupanjem i tuširanjem.

 

[ads1]

 

 

Predsjednik Udruženja pedijatara Srbije prof. dr Georgios Konstantinidis rekao da su djeca osjetljivija na visoke temperature i da lakše podležu negativnim efektima toplote sunca.

– Sasvim sigurno da je potrebna zaštita, prije svega glave sa nekim kačketom. Izbjegavati neko vrijeme od 12 do 17 sati. Sad je već i do 17 sati toplo, uz hlađenje, kupanje i sve ostalo – kaže Konstantinidis.

On ističe da bi, ukoliko se pojavi povišena tjelesna temperatura, uzroke najprije trebalo tražiti u ovakvim danima napolju.

– Možda će jedna doza brufena ili tuširanje mlakom ili hladnom vodom riješiti situaciju – navodi pedijatar.

Ipak, napominje da ne bi trebalo isključiti mogućnost infekcije i u tom slučaju bi se trebalo obratiti pedijatru.

Govoreći o boravku djece i mladih u klimatizovanom prostorijama, Konstantinidis kaže da razlika u temperaturi ne bi trebalo da bude veća od pet do deset stepeni, ali i da je ponekad nemoguće napraviti idealnu razliku u temperaturi.

 

[ads2]

 

 

– Naša djeca su, kao i mi, pravljena za našu planetu. Ne bih tu bio previše paranoidan, ali svakako treba izbjegavati ekstreme i ne ući sa 45 na 25 stepeni, jer je to svakako rizik da se neka bolest razvije u takvim slučajevima – ističe dr Konstantinidi.

On naglašava da su deca osjetljivija nego odrasli i da to treba uvijek imati na pameti:

– Koliko god da su na neke stvari, kao što je recimo korona, oni otporniji, u načelu, na sve bolesti i patološka stanja, ona su osetljivija – rekao je on za RTS.

 

srpskainfo.com

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i  pridružite se u našoj  Viber zajednicu.