Aktuelnosti RS

Na današnji dan Hercegovinu zadesila NAJVEĆA TRAGEDIJA: U jednoj minuti UGAŠENO 36 ŽIVOTA

mostar

Pored niza tužnih godišnica u celoj BiH, na današnji dan, pre 32 godine, dogodila se i najveća tragedija u novijoj hercegovačkoj istoriji. U svega jednoj minuti 36 života je ugašeno pri sletanju autobusa “Autoprijevoza” Mostar u Jablaničko jezero u Ostrošcu, u blizini restorana Bagrem.

Velika tragedija se dogodila 6. aprila 1985. oko 15.30, pri povratku radnika mostarskog poduzeća “Parkovi”, koji su kobnog dana, kako za Pogled.ba kažu njihovi najmiliji, postavljali ploče u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

Na putu do kuće su svratili predahnuti u ovaj restoran i već na izlazu iz prvog tunela izleteli s ceste u kanjon. Svega ih se desetak uspelo spasiti, među njima i jedan od dvojice braće koji su bili u punom autobusu. Čak 35 njihovih kolega se utopilo, a tom prilikom je smrtno stradao i jedan električar koji je u kritično vreme radio na stubu pored jezera, prenosi Pogled.

Tri dana kasnije je organizovan zajednički ispraćaj ispred bivše robne kuće “Hit” u središtu Mostara, a potom su pokopani u svojim mesnim grobljima u Mostaru i okolini.

Tih dana je celom Hercegovinom vladala velika tuga, a vest o tragediji zatekla je stotine članova njihovih porodica, koji se i danas redom sećaju tog užasnog trenutka.

blic.rs/pogled.ba