Aktuelnosti RS

MUP RS-a će tražiti saslušanje Fahrudina Radončića

20161102220902_221536

Banjaluka – Ministarstvo Republike Srpske će tražiti saslušanje Fahrudina Radončića, potvrdio je to za ATV Simo Tuševljak inspektor u Upravi za borbu protiv terorizma i ekstremizma u MUP-u RS-a.

Radončić je na suđenju Naseru Keljmendiju otkrio nove informacije o ubistvu srpskog svata Nikole Gardovića 1992. godine u Sarajevu i one moraju da budu provjerene, kaže Tuševljak.
“Sa ovim svjedočenjem mi ćemo uputiti izvještaj nadležnom tužilaštvu da se sasluša Fahrudin Radončić jer je on ovim svjedočenjem otkrio da zna ko su organizatori ovoga ubistva što znači da se radi o organizovanoj kriminalnoj grupi. Radončić je rekao da se radi o državnoj mafiji,a ja bih rekao da se radi o mafiji jedne političke opcije”, rekao je Simo Tuševljak, inspektor u Upravi za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP-a RS.

Advokat Milan Romanić je za ATV kazao da su po kaznenom zakonu BiH svi sigurnosni i pravosudni organi trebali odmah reagovati.

“Dužni su da pokrenu istragu na osnovu onoga što su čuli. U ovom slučaju trebalo bi da ispitaju sve ono što je rekao Fahrudin Radončić”, rekao je.

U MUP-u Kantona Sarajevo već godinama se nalazi nekoliko izvještaja policije RS-a o dešavanjima na Baščaršiji. Nakon što je 2007. godine ubijen Ramiz Delalić Ćelo, optužen za ubistvo srpskog svata, prekinuta je i istraga.Neka nova pokazala bi još puno toga, uvjeren je Simo Tuševljak.

“Pored ovog svega jasno je iz Radončićevog svjedočenja da je tada postojala muslimanska obavještajna služba koja postoji i dan danas. Tim informacijama raspolaže i MUP RS-a ali nemamo s kim to podijeliti”, rekao je Tuševljak.

Srna