Aktuelnosti RSSvijet

Mladi kuvari osvojili tri zlatne medalje na takmičenju u Rusiji: Običajima iz Srpske POKORILI Moskvu

PPgktkqTURBXy8zNjlmNDk2YjRmNzNkYWJmMzMyMDY2YTVmZDc0OTMwOS5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Predstavnici Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole briljirali su na Omladinskom gastronomskom festivalu -Vaskrs 2017, održanom u Moskvi.

Profesor, Predrag Tošić, i učenici, Ivana Kerezović i Dražen Subotić osvojili su tri najsjanija odličja: za jelo kuvana šunka, izložbeni sto, a zlatom su se okitili i kao ukupni pobednici.

Na ovom festvalu su učestvovali predstavnici pravoslavnih zemalja, a tema takmičenja je bila Vaskrs.

Banjalučki kuvari su predstavili jela koja se poslužuju za ovaj veliki praznik, naše nošnje, muziku i običaje, a tokom prezentacije pratila ih je muzika etno-grupe „Trag“.

Žiri je oduševila njihova kuvana šunka sa rotkvicama i lukom uz crni hleb, a predstavili su šape, perece i neizostavnu šljivovicu.

– Takmičili smo se u četiri kategorije: mesna zakuska, jelo od sira i poslastica, te vaskršnja prezentacija stola i svaku od kategorija je ocenjivao drugi tim sudija, koji se nalazio u posebnim prostorijama.

Učenici im prezentuju jelo, pričaju o tome kako je nastalo, gde se najčešće jede i tako sudije nemaju uticaja jedni na druge, jer svaki ekspertski tim ocenjuje svoju oblast- navodi Tošić i dodaje da je atmosfera na takmičenju bila odlična.

– Ponosan sam na učenike, njihovu volju, znanje i zalaganje. Oni se trude da sačuvaju svoju tradiciju, stare običaje i jela od zaborava, a to je za svaku pohvalu. Ovo je njihov uspeh, ali i uspeh svih naših đaka i kolega – ističe Tošić.

Učenici Dražen i Ivana rekli su da nije bilo lako, ali da se trud uvek isplati.

– Razmenili smo iskustva sa kolegama iz drugih škola i upoznali smo njihove običaje. Bilo je nezaboravno – rekao je Dražen.

Podsetimo, odlazak na ovo takmičenje bio je upitan zbog nedostatka novca za put, a avionske karte platio im je predsednik RS, Milorad Dodik.

Omladinski gastronomski festival održan je u Kulturno-poslovnom centru Republike Komi u Moskvi, u organizaciji Sveto-Danilovog manastira i Centra za obnovu tradicija iz Moskve.

U školi pripremaju svečani doček

Direktor Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole, Boris Spasojević, kaže da su i đaci i profesori presrećni zbog velikog uspeha njihovih kolega.

– Dočekaćemo ih kako dolikuje šamipionima, jer to zaslužuju. Dokazali su da su pri samom vrhu svetske gastronomije – kaže Spasojević, koji se zahvalio svima koji su pomogli da mladi kuvari otputuju u Moskvu.

blic.rs