Zanimljivosti

MLADI HEROJI Srbije: Valerija od 20. godine ima firmu, pravi robote i ODELA ZA ASTRONAUTE

Valerija-Spasojevic-price-sa-dusom_1067x800

Ako pogledamo njenu biografiju i karijeru koju je počela sa 12 godina napravivši svoj prvi internet sajt i prodavši ga za 800 dinara, sve posle toga, iako mnogima zapanjujuće rano u njenim godinama, došlo je normalnim, prirodnim sledom događaja, kao i kod mnogih talenata širom sveta.

Poslednji uspeh u nizu je osvojeno prvo mesto među Mladim herojima na konkursu Youth Heroes, u organizaciji Exit festivala i Naftne industrije Srbije, u oblasti preduzetništva i kreativnih industrija. Na spisku nagrada ove mlade Beograđanke su i povelja i zlatna medalja u oblasti robotike koju su joj dodelili Mladi istraživači Srbije i Hrvatske.

Na dodeli priznanja Youth heroes u Novom Sadu

Valeriji Spasojević su 24 godine. Po zanimanju je tehničar za robotiku, a to zvanje stekla je u srednjoj školi na Novom Beogradu koja nosi ime: Politehnika, škola za nove tehnologije. Nakon toga je upisala Mašinski fakultet, napustila ga posle tri meseca i vinula se u preduzetnike. Prethodno je radila kao dizajner u izdavačkoj kući Ringier, zatim lepila deklaracije u jednoj drugoj firmi, potom se zaposlila kao web dizajner u švajcarskoj kompaniji, a onda u 20. godini otvorila agenciju HLT STUDIO.

Tu je sarađivala sa brojnim stranim i domaćim firmama. Napravili su robota Digi, koji je bio predstavnik akcije Kodigranje, učestvovala je u stvaranju pametne sobe za Devana Labs, pravila inovativna web rešenja za agenciju iz Čikaga, radila za jednu kompaniju iz Australije i još mnogo toga.

Šali se i kaže da je njen put bio drugačiji i pomalo čudan, jer nije išla redom koji se možda u Srbiji podrazumeva.

– Ljudima je čudno i ujedno zanimljivo jer nisam išla standardnom putanjom: srednja, fakultet, posao, pa firma, već zbrda-zdola: prvo firma, pa faks. Završila sam srednju školu, na smeru koji godišnje ima samo jedno odeljenje, a nas svega deset je diplomiralo. Sada sam na prvoj godini američkog fakulteta University of the people iz Kalifornije i online studiram kompjuterske nauke – priča mi Valerija.

Rado se seća kada je kao klinka napravila prvi WAP sajt i zaradila 800 dinara.

– To je bio početak razvoja interneta u Srbiji i nije bilo mnogo dizajna. Tada sam počela da se interesujem za tu oblast i ponosna sam na taj prvi projekat. Iako se retko spajaju u jednu profesiju mene su oduvek istovremeno zanimali dizajn, programiranje i video-montaža – kaže Valerija i usput mi priča da je kao devojčica volela da rasklapa igračke kako bi videla kako one rade iznutra. Robotika ju je zainteresovala u srednjoj školi.

Ništa nije radila pod pritiskom i sve se dešavalo samo od sebe, baš kako treba.

Mama i tata su preduzetnici, ali nemaju veze sa programiranjem. Brat je programer, a sestra radi u finansijama. Navikli su na mene i moje izazove i da me vide da se ne razdvajam od lap-topa – iskrena je Valerija.

Tokom srednje škole kontaktirala je Beogradsku otvorenu školu, gde je bila zadužena za održavanje i dizajn portala za srednjoškolce Mingl. Tada se specijalno bavila i lego robotikom.

– Direktor moje škole i profesori su nas pogurali, tako da smo krenuli po sajmovima i televizijama. Pored toga imali smo mogućnost rada na industrijskoj ruci koja opslužuje dve CNC mašine.

Valerija je pre dve godine sa kolegom Dušanom Gladovićem dobila priznanje NASE za kreiranje pametnog odela za astronaute. Osvojili su prvu nagradu u Srbiji, a na međunarodnom nivou OPEN NASA ih je uvrstila u najbolja rešenja u svemiru.

Ove godine dodeljeno je 16 priznanja Mladim herojima, a u žiriju su bili predstavnici NIS-a, Exit-a, kompanije Ringier i sajta Priče sa dušom

Više puta je  održala predavanja svojim vršnjacima i mlađima i starijima od sebe i volela bi da se u narednom periodu više posveti edukaciji mladih.

Ipak, koliko god da u Srbiji može da zaradi i da živi od programiranja, Valerija smatra da u našoj zemlji ne može profesionalno da se usavršava.

– Uh, to mi je bolna tema. Naša država nam malo pruža, a mnogo oduzima. Entuzijazam se uzima mladima, a oni se vremenom naviknu da ovde ne mogu da promene stvari. Kad sam ja to shvatila, rešila sam da odem. Mnogi se čude zašto se selim u Nemačku, gde sam dobila ponudu na menadžerskoj poziciji programiranja, dizajna i marketinga, kada ovde mogu dobro da zaradim. Meni su druge vrednosti važnije od novca. Idem i zbog ekonomsko-političke situacije u Srbiji, a i da bih sebe usavršila. Ne mogu ja da budem dobro, ako se sve oko mene raspada – iskrena je Valerija.

Mlade neće zaboraviti i kad god bude bila u prilici, dolaziće u Srbiju da im održi predavanja i radionice.

– Kada sam odrastala uzori su mi bili članovi internet zajednice koji su me motivisali. Tako i ja sada imam volju i želim da utičem na sadašnju decu kako bi videli i otkrili neke nove stvari u oblasti dizajna i programiranja. Moj posao će biti u inostranstvu, a ovde ću se posvetiti novim talentima. Nadam se da kroz svoje govore mogu da motivišem mlade ljude, pogotovo devojke, da prate svoje snove i da nikada ne odustaju od svojih naivnih dečjih želja, jer su baš te želje najiskrenije – rekla mi je Valerija Spasojević, jedan od Mladih heroja Srbije za ovu godinu, na kraju njene iskrene Priče sa dušom.

 www.pricesadusom.com )