Novo Gorazde

Mitropolit Hrizostom služio Svetu liturgiju u hramu Sv. velikomuč. Georgija u Novom Goraždu

DSCF4654-1024x683
U nedelju mesopusnu 11. februara, Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit Dabrobosanski Gospodin Hrizostom, služio je Svetu arhijerejsku Liturgiju u drevnoj zadužbini Hercega Stjepana Kosače u Kopačima, gdje je 1519. godine radila prva štamparija u BiH. Bio je to dan za radovanje, a radovanju predhodi susretanje. Crkva i jeste velika porodica, gdje se članovi iste susreću i vezuju Svetom Evharistijom.

[ads1]

Ljepota ozarenih lica, kako Mitropolita, sveštenika saslužitelja, ali i svih prisutnih – nije se dala sakriti. Govoreći u besjedi Mitropolit je rekao: ,,Neka je srećan i blagosloven ovaj dan i ova nedelja kad se okupismo po prvi put ovde u vašem drevnom i svetom hramu – hramu koji nas puno podsjeća na slavnu prošlost, na našu istoriju, ali i hram koji nas obavezuje da budemo njega dostojni i svega onoga što je on značio i bio srpskom narodu i srpskoj Crkvi.“ U nastavku besjede Mitropolit je tumačio i iznosio pouku na temu današnjeg Jevanđelja, ističući potrebu činjenja dobrih djela „ne samo Bogu, kako neki misle, nego svakom običnom čovjeku. … Ne smijemo zaboraviti ili prezreti malog ili običnog čovjeka, jer je baš u takvima Hristos.“

Po završetku Svete Liturgije, priređena je trpeza za kojom su vođeni korisni razgovori, naročito o planovima i aktivnostima vezanim za ovaj hram. Gospođa Mila Petković, načelnica Novog Goražda, uručila je Gospodinu Mitropolitu komplet knjiga (fototipsko izdanje) goraždanske štamparije. na čemu se Mitropolit biranim riječima zahvalio na daru. Razgovori su završeni sa željom svih prisutnih, da se u što skorije vreme opet vidimo i saberemo na istom mjestu.

jerej Mihailo Andrić

crkva-visegrad.com

[ads2]