Mirnom šetnjom nekoliko stotina članova sindikata budžetskih korisnika u Republici Srpskoj u četvrtak se pobunilo protiv smanjivanja stope minulog rada. Radnici su prošetali od Doma sindikata do Narodne skupštine RS.

Okupili su se predstavnici četiri granska sindikata (MUP, pravosuđe, javna uprava, obrazovanje, kultura i prosveta). Zbog hladnog vremena, zajedno sa zadržavanjem pred NSRS, šetnja je trajala oko sat vremena.

Predsednik Sindikata pravosuđa RS Siniša Petrović izjavio je da je “podmotavanje” smanjenja plate kroz stopu minulog rada ispod svakog dostojanstva!

– Ne radi se o minimalnom smanjenju, već o 50 odsto, ako smanjujemo stopu minulog rada sa 0,5 na 0,3 odsto! Velika je razlika između plata administrativnih radnika u pravosudnim institucijama i nosilaca pravosudnik funkcija. – U skladu sa zakonom, borićemo se za naša prava – naglasio je Petrović.

Predsednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS Dragan Gnjatić, poručio je da ne mogu da prihvate umanjenje plata, kada su očekivali povećanje!

ISPLATA PREMIJA ZA MLEKO POLjOPRIVREDNI proizvođači nisu se juče pridružili protestu jer je Vlada obećala ispunjenje zahteva.
– Isplate su počele, a kada je reč o budžetu imamo obećanja od klubova poslanika i u Vladi da će biti obezbeđeno 80 miliona KM za poljoprivredu, sa čim bi bili zadovoljni i odustali bismo od traženih šest odsto za sledeću godinu – rekao je predsednik Udruženja mlekara RS Vladimir Usorac.
Juče ujutro uplaćeno 5.800.000 KM za dve premije mleka, a sledeće sedmice trebalo bi da bude isplaćena još jedna tranša.

– Davno je trebalo biti uvećanje plata, a mi danas pričamo o smanjenju! Da ne govorim o najavljivanom izjednačavanju koeficijenta sa ostalim budžetskm korisnicima.

Vlada Srpske utvrdila je pre dva dana na posebnoj sednici predloge izmena i dopuna više zakona. Predlog je da se osnovna plata uvećava za svaku navršenu godinu radnog staža za 0,3 odsto do navršenih 25 godina staža, a za više od 25 godina, svaka naredna godina za 0,5 odsto.

Istovremeno, dok su se ispred NSRS okupljali sindikalci, poslanici su po hitnom postupku razmatrali Predlog programa ekonomskih reformi Srpske od 2017. do 2019. godine, kao i Predlog budžeta Srpske za 2017. godinu. Kolegijum Narodne skupštine je na zahtev Vlade u dnevni red uvrstio po hitnom postupku set zakona o platama.

Predsednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić istakla je da Predlog programa ekonomskih reformi (2017-2019) ne odražava potrebe radnika u Srpskoj. Ona se založila se za odlučniju borbu protiv sive ekonomije i uputila kritike inspekciji rada.

PODRŠKA GRAĐANA

PODRŠKU sindikalcima dali su i građani koji su protestovali u Parku Mladena Stojanovića. Oni su im se pridružili i doneli svoje transparente na kojima piše “Stop korupciji”, “Stop nepotizmu”, “Stop MMF-u”…

N. Š. R./blic.rs