Srbija

Ministarstvo odobrilo izgradnju žičare Zlatibor-Tornik

Zlatibor

Ministarstvo građevinarstva Serbije je dodelilo građevinsku dozvolu Opštini Čajetina kao investitoru za prvu fazu izgradnje žičare s kabinama (gondolama) „Zlatibor-Tornik” čija je predračunska vrednost 200 miliona dinara, saopštila je ta opština.

Ti radovi, kako se navodi u odluci Ministarstva, obuhvataju izgradnju krajnje stanice Tornik s pratećim objektima. U odluci je navedeno i da građevinska dozvola prestaje da važi ako radovi ne počnu u roku od dve godine od dana pravnosnažnosti rešenja.

Na osnovu te odluke investitor se obavezuje da pre izdavanja upotrebne dozvole izvrši spajanje nabrojanih zemljišnih katastarskih parcela u građevinsku parcelu, i da osam dana pre početka izvođenja radova prijavi početak građenja objekta Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Investitor se obavezuje da obezbedi stručni nadzor izgradnje, navodi se u rešenju i dodaje da se za radove ne obračunava doprinos za uređenje građevinskog zemljišta.

Ovo rešenje je, kako je navedeno, konačno u upravnom postupku i protiv njega se ne može uložiti žalba, ali se može pokrenuti upravni spor, podnošenjem tužbe Upravnom sudu Srbije u roku od 30 dana od dana prijema rešenja.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture odluku je donelo rešavajući po zahtevu investitora Opštine Čajetina, po ovlašćenju JP „Gold gondola Zlatibor”, za izdavanje građevinske dozvole za faznu izgradnju žičare „Zlatibor-Tornik”, na teritoriji Opštine Čajetina.

Opština i Ministarstvo su se mesecima javno, oštro i politički, a njihovi čelnici i lično sporili oko namere Opštine da izgradi žičaru i oko statusa zemljišta na kojem bi bila, a Opština je u dva navrata „radnim akcijama” samovoljno počinjala izgradnju, i u Beogradu je priredila demonstracije protiv stava Ministarstva. (Beta)