Aktuelnosti VišegradFoča

Milioni za HE “Bistrica”

20221011154659_740074

 

Na sjednici Skupštine akcionara društva “Hidroelektrane na Drini” iz Višegrada, koja bi trebalo da bude održana 24. oktobra, planirana je dokapitalizacija HE “Bistrica” s oko devet miliona KM.

Ovo je potvrdio Dejan Pavlović, direktor HE “Bistrica”, koji je rekao za “Nezavisne” da je UO preduzeća “Hidroelektrane na Drini” donio odluku o davanju saglasnosti da se ide u dokapitalizaciju povećanjem osnovnog kapitala društva unosom novog novčanog iznosa.

 

[ads1]

 

 

“Povećanjem osnovnog kapitala HE ‘Bistrica’ za devet miliona KM nastavljaju se redovne i planirane aktivnosti u realizaciji izgradnje tri hidroelektrane na rijeci Bistrici kod Foče, kao i normalno funkcionisanje preduzeća i poslovnih procesa”, rekao je Pavlović.

Dodao je da je u narednom periodu planirana dokapitalizacija HE “Bistrica” s oko 30 miliona KM.

“Nakon pripremnih radova, počinjemo s realizacijom i gradnjom tri male hidroelektrane na Bistrici”, kazao je Pavlović.

Podsjećamo, ova dokapitalizacija od 30 miliona KM je planirana kako bi se omogućila gradnja tri male hidroelektrane kod Foče.

U prijedlogu odluke o dokapitalizaciji ističe se da novčani ulog predstavlja investiciono ulaganje iz raspoloživih vlastitih izvora sredstava s ciljem realizacije ugovora o izgradnji HE Bistrica, zaključenog s kineskom kompanijom “China National Aero-Tehnology International Engineering Corporation” (AVIC).

Naime, u tenderskoj dokumentaciji za nabavku ovih sredstava iz februara navedeno je da je “Elektroprivreda RS” nabavila 30 miliona KM kreditom te njime izmiruje obavezu po osnovu kupljene električne energije od “HE na Drini”, čiji je vlasnik 65 odsto, a onda bi tim novcem “HE na Drini” dokapitalizovala HE “Bistrica” u Foči, čiji je vlasnik 100 odsto.

Nedeljko Perišić, direktor preduzeća “Hidroelektrane na Drini”, koje je vlasnik HE “Bistrica”, istakao je da je ovo zakonit način da novac uđe u to preduzeće.

“Ovo preduzeće ima svoju upravu i svog direktora i obavlja svoje poslovne aktivnosti, te ima potpisan ugovor s kineskom kompanijom AVIC. Za ovaj projekat postoji opšta saglasnost i zainteresovanost svih organa, kako ‘Elektroprivrede RS’, tako i Vlade Republike Srpske, te ‘Hidroelektrane na Drini’ kao 100-odstotnog vlasnika preduzeća. Novac koji bi bio prikupljen dokapitalizacijom bi bio namijenjen za realizaciju investicije izgradnje HE na Bistrici”, naglasio je Perišić.

 

[ads2]

 

 

Kako je rečeno krajem prošle godine, kada je ozvaničen početak gradnje HE Bistrica, cijena ugovora, odnosno kompletne gradnje, iznosiće 102 miliona evra bez PDV-a.

Inače, ovaj projekat bi trebalo da čine tri male hidroelektrane instalisane snage 39 megavata s ukupnom godišnjom proizvodnjom 152 gigavat-časa električne energije.

Luka Petrović, direktor ERS RS, je rekao ranije da je u vrijeme kada je rađena studija izvodljivosti i projektna dokumentacija bilo predviđeno da tri elektrane na rijeci Bistrici godišnje donose sedam miliona evra prihoda, ali da će s trenutnim cijenama prihod biti 50 miliona evra.

 

nezavisne.com